Ranskan kansa sai tarpeekseen hallitsemattoman maahanmuuton seurauksista ja äänesti maahanmuuttokriittisen Kansallisen rintaman (RN) kirkkaaseen voittoon parlamenttivaalien ensimmäisellä kierroksella. RN tavoittelee ehdotonta enemmistöä parlamentissa, mutta taktinen äänestämien voi vielä sekoittaa kuvioita vaalien toisella kierroksella ensi sunnuntaina.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron ampui niin sanotusti sekä itseään, että valtiota jalkaan julistamalla maahan ennenaikaiset parlamenttivaalit. Vaalien ensimmäinen kierros meni ennusteen mukaisesti, mutta parlamentin paikkajako jäi toisen kierroksen varaan.

Ennakkotietojen mukaan Kansallinen rintama (RN) sai 33,5 prosenttia, vihervasemmistolainen liittouma 28,1 ja Macronin ryhmä 20,7 prosenttia annetuista äänistä. Äänestysaktiivisuus nousi ennätyskorkealle, sillä jopa 65,8 prosenttia ranskalaisista täytti kansalaisvelvollisuutensa.

Taktinen äänestäminen ratkaisee

Vaalien toinen kierros pidetään ensi sunnuntaina 7. heinäkuuta ja lopputulos on vielä aidosti auki. Kansallisen rintaman vastustajien keskittäessä äänensä vaalipiirissään yhdelle ehdokkaalle tämä voi nousta 577-jäseniseen parlamenttiin RN:n edustajan sijasta.

Jos Marine Le Penin tosiasiallisesti johtama Kansallinen rintama kuitenkin saa ehdottoman enemmistön, nuotit ovat selvillä ja maan pääministeriksi nousee 28-vuotias Jordan Bardella:

– Minusta tulee ikään kuin avoliiton pääministeri, Bardella totesi Reutersin mukaan.

– Kunnioitan perustuslakia ja tasavallan presidentin instituutiota, mutta olen tinkimätön poliittisten tavoitteidemme suhteen.

Maahanmuuttokriittisyys ei ole riski

Eurooppalainen valtamedia on sormi pystyssä varoittanut äärioikeiston noususta Ranskassa paneutumatta siihen, miksi näin on. Kyse on yksinkertaisesti jäätävän voimakkaasta reaktiosta hallitsematonta maahanmuuttoa ja sen seurannaisvaikutuksia vastaan. Talouden epävarmuuden aiheuttamien pelkojen lisäksi.

Suomessa Kansallisen rintamaan vaalivoitto ja mahdollinen hallitusvastuu askarruttavat erityisesti kahdesta syystä: RN:n puoluejohdon veljeily Venäjän nykyjohdon kanssa on riski Suomelle ja populistinen talouslinja voi johtaa EKP:n korkopolitiikan kiristämiseen ja sitä kautta entistäkin suurempiin kansantalouden vaikeuksiin täällä unionin perukoilla.

SUOMEN UUTISET