

LEHTIKUVA
Ranskan vaalit johtivat poliittiseen umpikujaan ja ovat muistutus nykypolitiikan sekä someajan nopeista käänteistä
Ranskan lopullinen vaalitulos yllätti voittajatkin ja oli osoitus median sekä somen rumputulen voimasta. Äänestäjät ovat tänään monella tapaa liikkuvaisia ja demokratiaan kuuluu yhä enenevässä määrin epävarmuus. Se jatkuu vaalien jälkeenkin, kun poliittinen arki Ranskassa alkaa.
Vihervasemmiston Uusi kansanrintama (NFP) on Ranskan vaalien yllätysvoittaja ja koalitio sai 188 paikkaa 577-jäsenisestä parlamentista. Presidentti Emmanuel Macronin Ensemble-ryhmä sai 161 paikkaa ja maahanmuuttokriittinen Kansallinen liittouma (RN) 142 paikkaa.
Tasavaltalaiset saivat 48 paikkaa ja pikkupuolueille jäivät loput 38 paikkaa parlamentissa. Äänestysprosentti oli Ranskan sisäministeriön mukaan 66,63.
Vaalitaktikointi mahdollisti yllätyksen
Kansallinen liittouma voitti selvästi vaalien ensimmäisen kierroksen ja oli matkalla jopa ehdottomaan enemmistöön parlamentissa. Vihervasemmiston ja Macronin ryhmän vaalitaktikointi sekoitti kuitenkin kuviot.
Tosipaikan tullen ranskalaisäänestäjillä saattoi mennä pupu pöksyyn ja maassa mitä ilmeisimmin vallitsevasta yleisestä maahanmuuttovastaisuudesta huolimatta Marine Le Penin kutsu kuului puolikuuroille korville.
RN sai kuitenkin 53 lisäpaikkaa verrattuna edellisiin vaaleihin, mikä on huomattavan vähän puolueen ääniosuuteen verrattuna.
Hallituksen muodostaminen hankalaa
Vihervasemmiston voitonjuhlat voivat kuitenkin jäädä piippuun, sillä mikään liittoumista ei saanut enemmistöä parlamentissa.
Vähemmistö- tai virkahenkilöhallituksen sijasta todennäköisesti vaihtoehdoksi jää NFP:n ja Macronin porukan yhteishallitus. Tosin vihervasemmiston keulahahmo Jean-Luc Mélenchon ei yöllisessä voitonhuumassaan vaikuttanut kovinkaan yhteistyöhaluiselta.
Vaalien alla politiikan kaikkitietävät kommentaattorit vaelsivat joukolla valtamedian studioihin kertomaan, kuinka hullusti nyt käy laitaoikeiston vyöryessä valtaan Ranskassa. Näin ei tapahtunut ja nyt vihollinen täytyy kaivaa esiin muualta, ehkäpä omista joukoista.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- venäjämyönteisyys NFP Uusi kansanrintama L'Europe Ensemble RN Ranskan vaalit 2024 laitaoikeisto koalitiohallitus hallituksen muodostaminen vihervasemmisto Sosiaalinen media Some Jean-Luc Mélenchon Emmanuel Macron Marine Le Pen Kansallinen rintama
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Monet islamia arvostelevat voivat elää Saksassa vain jatkuvassa poliisien suojeluksessa

Maahanmuuttokriittinen Kansallinen rintama sai kolmanneksen äänistä Ranskan vaaleissa – lopullinen ratkaisu jäi toisen kierroksen varaan

Saksalaiset antoivat eurovaaleissa kuitin Saksan hallitukselle – massasiirtolaisuuden haitat ja sisäpolitiikka painoivat ilmastoa enemmän

Sisäministeriö esittää uusia tiukennuksia säilöönottoon ja maahantulokieltoon

Riikka Purra: Laiton maahanmuutto ja massasiirtolaisuus on EU-politiikan tärkein kysymys

Analyysi: Ranskassa yhteinen vihollinen yhdisti keskustaoikeistosta kommunisteihin
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää