Ranskan lopullinen vaalitulos yllätti voittajatkin ja oli osoitus median sekä somen rumputulen voimasta. Äänestäjät ovat tänään monella tapaa liikkuvaisia ja demokratiaan kuuluu yhä enenevässä määrin epävarmuus. Se jatkuu vaalien jälkeenkin, kun poliittinen arki Ranskassa alkaa.

Vihervasemmiston Uusi kansanrintama (NFP) on Ranskan vaalien yllätysvoittaja ja koalitio sai 188 paikkaa 577-jäsenisestä parlamentista. Presidentti Emmanuel Macronin Ensemble-ryhmä sai 161 paikkaa ja maahanmuuttokriittinen Kansallinen liittouma (RN) 142 paikkaa.

Tasavaltalaiset saivat 48 paikkaa ja pikkupuolueille jäivät loput 38 paikkaa parlamentissa. Äänestysprosentti oli Ranskan sisäministeriön mukaan 66,63.

Vaalitaktikointi mahdollisti yllätyksen

Kansallinen liittouma voitti selvästi vaalien ensimmäisen kierroksen ja oli matkalla jopa ehdottomaan enemmistöön parlamentissa. Vihervasemmiston ja Macronin ryhmän vaalitaktikointi sekoitti kuitenkin kuviot.

Tosipaikan tullen ranskalaisäänestäjillä saattoi mennä pupu pöksyyn ja maassa mitä ilmeisimmin vallitsevasta yleisestä maahanmuuttovastaisuudesta huolimatta Marine Le Penin kutsu kuului puolikuuroille korville.

RN sai kuitenkin 53 lisäpaikkaa verrattuna edellisiin vaaleihin, mikä on huomattavan vähän puolueen ääniosuuteen verrattuna.

Hallituksen muodostaminen hankalaa

Vihervasemmiston voitonjuhlat voivat kuitenkin jäädä piippuun, sillä mikään liittoumista ei saanut enemmistöä parlamentissa.

Vähemmistö- tai virkahenkilöhallituksen sijasta todennäköisesti vaihtoehdoksi jää NFP:n ja Macronin porukan yhteishallitus. Tosin vihervasemmiston keulahahmo Jean-Luc Mélenchon ei yöllisessä voitonhuumassaan vaikuttanut kovinkaan yhteistyöhaluiselta.

Vaalien alla politiikan kaikkitietävät kommentaattorit vaelsivat joukolla valtamedian studioihin kertomaan, kuinka hullusti nyt käy laitaoikeiston vyöryessä valtaan Ranskassa. Näin ei tapahtunut ja nyt vihollinen täytyy kaivaa esiin muualta, ehkäpä omista joukoista.

SUOMEN UUTISET