

PS ARKISTO
Perussuomalaiset kannattaa laajaa sananvapautta: Ei koske vain myönteisiä tietoja ja asioita – ”Ihmisten ja vallanpitäjien tulee kestää myös loukkaavaa ja häiritsevää tekstiä”
Torstain tuumaustunnilla perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Riikka Purra esitteli perussuomalaisten media- ja kulttuuripoliittisen ohjelman, jossa samalla vahvasti puolustetaan kansalaisten sananvapautta. – Perussuomalaiset ei hyväksy suomettumisen ajan kaltaisen mielipidesensuurin paluuta, jossa vihapuhekortilla hiljennetään moniääninen kansalaiskeskustelu. Kehittynyt demokraattinen maa kestää erimielisyyden ja kovat mielipiteet, Purra painottaa.
Media- ja kulttuuripoliittisen ohjelman terävin ja ajankohtaisin kärki liittyy sananvapauteen ja sen puolustamiseen sitä uhkaavilta moninaisilta, erittäin huolestuttavilta pyrkimyksiltä.
Purra sanoo, että perussuomalaiset kannattaa laajaa sananvapautta, ilmeisesti jopa ainoana puolueena Suomessa.
– Sananvapaus on meidän mielestämme yhteiskunnallisen vapauden ja tasa-arvon kivijalka. Viime vuosina Suomessa on huolestuttavasti alettu rajoittaa sananvapautta, yleensä epäsuorasti naamioiden se joksikin muuksi toimenpiteeksi. Sananvapauden arvon korostamisen sijaan on alettu puhua esimerkiksi ”sananvastuusta” ja maalittamisesta.
– Meidän mielestämme sananvapaus ei koske vain myönteisiä tietoja ja asioita. Ihmisen, vallanpitäjästä puhumattakaan, tulee kestää myös loukkaavaa ja häiritsevää tekstiä, Purra toteaa.
Sananvapautta rajattava varovasti
Perussuomalaisten mielestä kaikki sananvapauden rajaukset tulee tehdä äärimmäisellä varovaisuudella, ja vain selkeästi sellaiseen viestintään, jolla uhataan ihmisyksilön tai ihmisryhmän henkeä, terveyttä tai vapautta tai panetellaan tavalla, joka täyttää kunnianloukkauksen tunnusmerkit.
– Kuten tiedämme, eduskuntaryhmämme on jättänyt lakialoitteen, jolla pyritään muuttamaan rikoslaissa rangaistavaksi säädetyn kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkistö, niin että rangaistavaksi jäävät ainoastaan rikoksella uhkaaminen ja rikokseen yllyttäminen.
– Vihapuhetermin käyttö poliittisena lyömäaseena on kiihtynyt ennennäkemättömiin mittasuhteisiin Suomessa ja monissa muissa maissa. Erityisesti perussuomalaisten ylläpitämää kriittistä maahanmuutto- ja EU-poliittista keskustelua on pyritty muiden puolueiden ja median toimesta rajoittamaan ja vaientamaan heittämällä ilmaan vihapuhe- ja maalittamissyytöksiä, Purra sanoo.
Lähes päivittäin saamme kuulla hyvin korkeissakin yhteiskunnallisissa asemissa olevilta ihmisiltä, kuinka sananvapautta pitää rajoittaa, sanat eivät saa loukata ja kuinka niin sanottujen väärää mieltä olevien kritiikki on maalittamista.
Keskustelua ei saa hiljentää vihapuhekortilla
Perussuomalaiset ei hyväksy suomettumisen ajan kaltaisen mielipidesensuurin paluuta, jossa vihapuhekortilla hiljennetään moniääninen kansalaiskeskustelu.
– Eliitti voi meidän puolestamme jatkossakin olla sormi pystyssä halveksimassa rahvasta, joka ei osaa puhua tai kirjoittaa kuten kaupunkien fiksut vihreät naiset, mutta sensuroinnin vaatimus tai tekojen rikollisiksi tuomitseminen vain siksi, että mielipide on väärä ja maailmankuva eri kuin heillä, on täysin hyväksymätöntä.
– Puolustamme vahvasti suomalaisten loukkaamatonta oikeutta sananvapauteen. Kehittynyt demokraattinen maa kestää erimielisyyden ja kovat mielipiteet. On järjetöntä syyttää niitä, jotka ottavat ongelmia esiin. On järjetöntä kuvitella, että ongelmiin kyllästyneet kansalaiset, jotka sanovat rumasti Twitterissä, ovat se ongelma, johon meidän ensisijaisesti pitäisi puuttua, Purra sanoo.
Vihapuhejahti mennyt liian pitkälle
Perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja huomauttaa, että vihapuhe- ja trollijahti on paikoin saanut jopa tragikoomisia piirteitä.
– Maahanmuuttopolitiikan arvosteleminen sataa Putinille, media ei erota parodiahahmoja oikeista mielipiteistä, tutkijoista tai aktivisteista, somen onnistuneimpia meemejä väitetään puolueen organisoimaksi ja valmistelemaksi propagandaksi, jotka uhkaavat yhteiskuntaturvallisuutta. Oleellista on huomata, että ainoastaan tietynlaisia mielipiteitä ja näkemyksiä voidaan leimata tällä tavalla vaarallisiksi.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- trollijahti mielipidesensuuri kansalaiskeskustelu maalittaminen suomalaiset lakialoite Riikka Purra Vihapuhe Sananvapaus perussuomalaiset
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Keskustelu kiihottamispykälän muuttamisesta kiihotti eduskuntaa: ”Siellä, missä poltetaan kirjoja, poltetaan lopulta myös ihmisiä”

Professorilta ankarat moitteet valtakunnansyyttäjä Toiviaiselle: ”kansanedustajan voitava toimia kenenkään uhkaamatta ja painostamatta” – Juha Mäenpään tapaus rinnastuu presidentin immuniteettiin

Vihapuhesyyttäjä pitää Raamatun siteeraamista rikoksena ihmisyyttä vastaan, mutta taannehtivat tuomiot ovat laillisuusperiaatteen vastaisia

Taannehtiva vihapuhejahti kiihtyy – Oikeuskansleri kehottaa suomalaisia poistamaan vanhoja kirjoituksiaan

Ronkainen vanhojen tv-ohjelmien tutkintapyynnöistä: ”Voi tätä loukkaantumisen määrää!”

Immonen: Sananvapauslainsäädäntö retuperällä – ”Mahdollistaa myös Päivi Räsäsen ajojahdin”

Perussuomalaisten lakialoite muuttaisi kansanryhmää vastaan kiihottamisen tunnusmerkistön

Sananvapauden kaventuminen on vakava uhka tällä hallituskaudella

Brittipoliisi pitää kirjaa ihmisten ”vihatwiiteistä” – voi vaikeuttaa työnsaantia
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää