Perustuslakiin kirjattu, jokaiselle kuuluva sananvapausoikeus on noussut tänä syksynä valtakunnapolitiikan kuumaksi puheenaiheeksi. Perussuomalaisten puoluesihteeri Simo Grönroos muistuttaa, että sananvapaus on pian historiaa, jos sitä tärkeämmäksi asiaksi nostetaan loukkaantumisen estäminen.

Puoluesihteeri Simo Grönroos ilmaisi eilen perussuomalaisten tuumaustunnilla olevansa huolissaan siitä, että useita kansanedustajia epäillään tällä hetkellä sananvapausrikoksista.

– Viime viikolla eduskunnassa käyty keskustelu osoitti, että hallitus on enemmän huolissaan siitä, että vallanpitäjiä kritisoidaan liian suorin sanoin kuin siitä, että ihmisillä tulisi olla oikeus ottaa kantaa yhteiskunnallisista kysymyksistä ilman pelkoa joutua mielivaltaisten syytteiden kohteeksi.

– Jos sananvapauden puolustamista tärkeämpi asia on estää jonkun loukkaantuminen netissä, niin tällä asenteella sananvapaus on pian historiaa. Rinteen hallituksen punavihreässä Monopolissa ei valitettavasti jaeta ”Sinulla on syntymäpäivät” tai ”Jatka matkaasi lähtöruutuun” -kortteja, mutta pelissä on sitäkin enemmän ”Lisävero” -ruutuja ja ”Mene vankilaan” kortteja, Grönroos sanoo.

Voiko tilastotiedon kertominen olla vihapuhetta?

Perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra toi äskettäin esille eduskunnassa, että erilaisten mielipiteiden esittämisen leimaaminen vihapuheeksi on lisääntynyt.

– Vihapuhe-termin käyttö poliittisena lyömäaseena on kiihtynyt ennennäkemättömiin mittasuhteisiin. Erityisesti tämä kohdistuu maahanmuuttokeskusteluun.

– Me saamme jatkuvasti kuulla vihapuhuvamme vain kertomalla vain selviä ja todennettu ja tosiasioita: Tilastoista saatavia euromääräisiä kustannuksia, poliisin ja tuomioistuinten tietoja sekä uutisia. Me siis vihapuhumme kun kerromme ja vertaamme asioiden arvoja ja hintoja toisiinsa, Purra ihmetteli.

SUOMEN UUTISET