Euroopan parlamentti hyväksyi tammikuun täysistunnossa kantansa kiistanalaiseen digipalvelusäädökseen. Jatkoneuvottelut käydään kevään mittaan parlamentin neuvottelijan ja jäsenmaita edustavan neuvoston kesken. Esitystä vastustava europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen (ps./ID-ryhmä) muistuttaa, että nettisensuuri voi äkkiä kääntyä myös sen puolestapuhujia vastaan.

Kunnianhimoinen säädösesitys pyrkii laittomien tuotteiden, palvelujen ja muun verkkosisällön torjuntaan sekä säätelemään muun muassa sisällön poistamista, mainonnan kohdistamista ja algoritmien avoimuutta digitaalisessa ympäristössä.

Verkkoalustojen moderointivaatimus on hiipinyt EU-lainsäädäntöön pikkuhiljaa esimerkiksi terrorismin torjunnan kautta. Nyt puhutaan kuitenkin islamistien sijaan disinformaatiosta, vihapuheesta ja loukkaavista tai ”haitallisista” sisällöistä, joiden ei tarvitse edes olla laittomia tullakseen poistetuiksi.

– Ainahan netistä joku kaikesta loukkaantuja löytyy! esitystä vastustanut perussuomalaisten meppi Teuvo Hakkarainen puuskahtaa.

Mediasektori hätääntyi viime hetkellä

Ennakkosensuurin tuominen usean miljardin kuukausittaisen käyttäjän keskustelualustoille ei ole herättänyt suurta vastarintaa Brysselissä.

– Viime metreillä mediasektori tosin hätääntyi, kun tajusivat nettisensuurin koskevan sitten heidänkin julkaisujaan, Hakkarainen hymähtää.

– Suvaitsevaistonkin kannattaisi muistaa, että eri päättäjien ollessa vallassa sensuuri iskee äkkiä heihinkin.

Mielipiteet sensuroidaan usein juuri vaalien alla

Digipalvelusäädös pyrkii myös lisäämään verkkoalustojen läpinäkyvyyttä ja käyttäjien valinnanvapautta niillä navigoidessaan.

– Näitä tavoitteita mekin kannatamme. Esimerkiksi some-alustojen ei ole tähän asti edes tarvinnut perustella, miksi jotkut mielipiteet sensuroidaan ja osa käyttäjistä ”varjobannataan” eli estetään levittämästä kantojaan – usein juuri vaalien alla, Hakkarainen kuvailee sosiaalisen median jättien toimintaa.

– Lopulliseen säädöstekstiin pitää ehdottomasti saada vaatimus some-alustojen käyttöehtojen oikeudenmukaisuudesta, eli niillä ei saa estää demokratian toteutumista ja jopa USA:n presidentin kaltaisten instituutioiden some-tilien sulkemista.

Parlamentti hyväksyi tekstin äänin 530 puolesta, 78 vastaan ja 80 tyhjää. Molemmat perussuomalaiset mepit sekä vasemmiston Silvia Modig (GUE-ryhmä) äänestivät parlamentin kantaa vastaan muiden Suomen meppien äänestäessä sen puolesta.

Suomen Uutiset