Lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri sekä jäsenet Mari Rantanen ja Sebastian Tynkkynen ovat tänään jättäneet eriävän mielipiteen valiokunnan lausuntoon EU:n digipalvelusäännöksestä. Suomen hallitus kannattaa EU-komission esitystä lisätä vastuuta erityisesti sosiaalisen median palveluiden tarjoajille käyttäjiensä jakamasta laittomasta sisällöstä.

– Komission esityksessä laiton sisältö jää määrittelyiltään niin laaja-alaiseksi ja tulkinnanvaraiseksi, että some-käyttäjät eivät voi edes ennalta tietää, onko heidän jakamansa sisältö vastoin lakia. Sellaisen lainsäädännön tulkinta muodostuu helposti mielivaltaiseksi, emmekä kaipaa EU:ta tai somejättejä päättämään siitä, mikä on laillista ja mikä ei, Leena Meri kertoo.

Nettisiviilipoliisit kyttäämään toistensa kirjoittelua

Asetusehdotuksen mukaan jäsenvaltio voisi hakemuksesta nimetä luotettavia ilmoittajia (trusted flaggers), joiden ilmoituksia laittomasta sisällöstä verkkoalustojen tulisi priorisoida ja käsitellä viivytyksettä.

– EU haluaa nettisiviilipoliisit Suomeenkin kyttäämään toistemme kirjoittelua. Nykyisellä cancel-kulttuurin aikakaudella jokainen voi pohtia, edistääkö EU:n esitys netin keskustelukulttuuria vai estääkö se sitä, Mari Rantanen arvuuttaa.

Vakava uhka sananvapaudelle

Lakivaliokunnan perussuomalaisryhmä pitää esitystä vakavana uhkana sananvapaudelle ja oudoksuu sitä, että Sanna Marinin hallitukselle tämäkin esitys EU:sta näyttää kelpaavan.

– Suomalaisen oikeusjärjestelmän suhde sananvapauteen on jo valmiiksi kyseenalainen, mutta meillä on edes demokraattinen mahdollisuus vaikuttaa asiaan. Tämän esityksen myötä EU-komissio, jota kansa ei edes saa valita, päättää sananvapauden rajat, sanoo erityisesti some-videoistaan tunnettu Sebastian Tynkkynen.

Eriävään mielipiteeseen yhtyivät myös kokoomuksen ja kristillisdemokraattien valiokuntaryhmät.

Suomen Uutiset