Lakivaliokunta on jälleen antanut eduskunnan suurelle valiokunnalle lausuntonsa EU:n ehdotuksesta uudeksi digipalvelusäädökseksi, jolla torjuttaisiin laitonta verkkosisältöä. Perussuomalaiset kansanedustajat, lakivaliokunnan puheenjohtaja Leena Meri sekä jäsenet Mari Rantanen ja Sebastian Tynkkynen, näkevät ehdotuksessa riskejä sanan- ja ilmaisunvapaudelle.

– Selvää on, että esimerkiksi lapsiporno ja terroristinen sisältö on pystyttävä poistamaan verkosta nopeasti ja tehokkaasti, kertovat kansanedustajat Leena Meri, Mari Rantanen ja Sebastian Tynkkynen.

– Laittomalla sisällöllä kuitenkin tarkoitettaisiin ”mitä tahansa tietoa tai toimintaa, mukaan lukien tuotteiden myynti tai palvelujen tarjoaminen, joka ei ole unionin tai jäsenvaltion lainsäädännön mukaista, riippumatta kyseisen lainsäädännön täsmällisestä kohteesta tai luonteesta”. Laittoman sisällön käsite on näin ollen hyvin epämääräinen ja tulkinnanvarainen, jolloin riskinä on, että myös laillista sisältöä tulee poistetuksi.

Hallitukselle kelpaa kaikki EU-komission kura

Lakivaliokunta on lausunut digipalvelusäädöksestä jo kaksi kertaa aikaisemmin. Perussuomalaiset ovat joka kerta jättäneet lausuntoon eriävän mielipiteen – ja jättivät sellaisen myös nyt. Tästä huolimatta EU-komission hulluimpia esityksiä ei ole poistettu asetusehdotuksesta.

– Asetusehdotuksen mukaan Suomikin voisi esimerkiksi nimetä ”luotettavia ilmoittajia”, joiden ilmoituksia laittomasta sisällöstä verkkoalustojen tulisi priorisoida ja käsitellä viivytyksettä.

– Perussuomalaisten mielestä Suomeen ei kuitenkaan kaivata siviilinettipoliiseja kyttäämään ihmisten kirjoittelua, koska sananvapautta tallotaan jo muutenkin joka suunnasta. Sanna Marinin hallitukselle kuitenkin ilmeisesti kelpaa mikä tahansa EU-komissiossa ideoitu kura, huokaavat edustajat.

Edustajat paheksuvat kiirettä asiassa

Digipalvelusäädöstä ajetaan EU:ssa nyt kiireellä, ja puheenjohtajavaltio Ranska kiirehtii sopua asiassa. Tämä näkyy siinä, että eduskuntaan toimitetaan asiasta vaikeaselkoisia ja puutteellisia asiakirjoja.

– Emme pidä asianmukaisena, että periaatteellisesti hyvin merkittävää ja sisällöltään ongelmallista EU-asetusta vyörytetään eteenpäin hirveällä kiireellä, paheksuvat edustajat.

Suomen Uutiset