Koraanin polttaminen Turkin suurlähetystön edessä tammikuussa johti kansainväliset mitat saaneeseen selkkaukseen, jonka seurauksena ruotsalaispäättäjien puntit tutisivat toden teolla. Jälkimaininkina tapahtumista on noussut perustuslaillinen kiista, joka asettaa maan poliisihallinnon outoon valoon.

Neuvoteltuaan turvallisuuspoliisi Säpon kanssa poliisihallinto päätti yllättäen 8. helmikuuta kieltää Koraanin polttamisen mielenosoituksissa koko Ruotsissa. Poliisihallinnon oikeuskysymyksiin erikoistunut osasto rustasi päätöksestä sisäisen dokumentin, joka nyt on kaiken keskiössä.

Dagens Nyheter on saanut käsiinsä kyseisen asiakirjan, jossa ohjeistetaan virkavaltaa siten, että polttokielto koskee ainoastaan Koraania, ei muita vastaavia pyhiä kirjoja.

Poliisi tulkitsi perustuslakia laajasti

Vapaus osoittaa mieltään on Ruotsissa suojattu perustuslaissa ja niinpä siihen puuttuminen on todella harvinaista. Poliisi turvautuikin erityisratkaisuihin oikeuttaakseen toimensa ja tulkitsi perustuslakia varsin vapaasti.

Poliisin asiakirjassa todetaan, että erityisesti Koraanin polttamisen katsotaan lisäävän hyökkäysten uhkaa Ruotsia ja Ruotsin etuja vastaan. Siksi pelkkä järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen ainoastaan kokoontumispaikalla ei ole riittävä toimenpide uhkakuvaa vastaan.

Poliisin on otettava huomioon myös kuvitteellinen riski siitä, että Koraanin poltto saattaa johtaa väkivaltaisiin seurauksiin Ruotsissa tai ulkomailla.

Kielto tuskin pysyy voimassa

Lundin yliopiston julkisoikeuden professori Henrik Wenander sanoo Dagens Nyheterissä, ettei hän ole koskaan aiemmin nähnyt vastaavaa argumentaatiota poliisilta.

Poliisilla on oikeus järjestyslain mukaan kieltää mielenosoitus vain siinä tapauksessa, että itse tilaisuuden turvallisuusjärjestelyissä on puutteita.

– Tässä oli kyseessä laajempi perustelu ja se on epätavallista. Lain mukaan abstraktit riskit eivät tule kyseeseen, vaan kyse on vain itse tilaisuuteen tai sen välittömään läheisyyteen liittyvistä riskeistä, professori linjaa.

– En oikein usko, että päätös pysyy voimassa, se ei ole linjassa lain kanssa.

Lisää kieltoja

Säpo ei kommentoi tapahtumain kulkua millään tavalla. Poliisin valtakunnallisesta tiedotusyksiköstä puolestaan todetaan, että nyt esillä ollut kielto koski ainoastaan yhtä tilaisuutta Tukholmassa ja päätöksestä on valitettu.

SVT:n tietojen mukaan poliisi on kieltänyt toisenkin Koraanin polttamisen jokin aika sitten. Se olisi tapahtunut Irakin suurlähetystön edessä. Tästäkin kiellosta on tehty valitus.

SUOMEN UUTISET