Lakivaliokunta järjesti tänään eduskunnassa julkisen kuulemisen tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisessa kansalaisaloitteessa.

Lakivaliokunnan perussuomalainen jäsen, kansanedustaja Mari Rantanen piti asiantuntijakuulemisen antia erinomaisena ja toistaa World Vision ry:n ohjelmajohtajan Annette Gothónin ajatuksen siitä, että tyttöjen silpomisen tuomitseminen ei ole rasismia.

– Kulttuurisensitiivisyys tai rasismi ei saa olla syy siihen, että tyttöjen sukuelinten silpomiseen jätetään puuttumatta viranomaistaholta. Tämä oli hyvä kuulla ääneen sanottuna myös järjestöpuolelta, Rantanen kertoo.

Jos laki ei toimi, se on korjattava

Kansalaisaloitteen alullepanija ja Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila kertoi kuulemisessa, että ilmiöllä on hiljainen hyväksyntä ja laki ei tällä hetkellä suojele tyttöjä silpomiselta. Kurttilan mukaan on pakko toimia nyt.

– Nykyisen lain pohjalta ainoastaan yksi juttu on edennyt syytteeseen asti. Jos laki ei toimi, on se korjattava. Näen yhdessä järjestötoimijoiden kanssa, että erillislain säätäminen silpomisen kieltämiseksi on tehokkain ja toteuttamiskelpoisin keino, Rantanen perustelee.

Viestin on mentävä perille

Fenix Helsinki ry:n toiminnanjohtaja Ujuni Ahmed kertoi tyttöjen sukuelinten silpomisen asemasta monissa maahanmuuttajayhteisöissä, joissa se koetaan perinteeksi eikä pahoinpitelyksi.

– Erillislakia tarvitaan antamaan selvä viesti kaikille, että tyttöjen silpominen yksioikoisesti ja absoluuttisesti kielletty Suomessa. Vanhemmat ovat ensisijaisesti vastuussa lasten hyvinvoinnista ja valistusta antaa heti ja perinpohjaisesti, Rantanen huomauttaa.

Viranomaisten puututtava hanakammin

Kuulemistilaisuuden keskustelussa nousi esiin myös kaksoisstandardi, jossa maahanmuuttajataustaisten naisten ja tyttöjen pahoinpitelyihin puuttumiseen on kynnys viranomaistaholla, mutta kantaväestöön kohdistuvaan väkivaltaan reagoidaan aktiivisemmin ja tiukemmin.

– On aivan tietynlaista syrjintää, että uskonnon, kulttuurin tai etnisen taustan vuoksi jätetään puuttumatta naisten ja tyttöjen loukkaamattomuuteen ja itsemääräämisoikeuteen kajoaviin toimiin. Laki tulee ulottaa suojaamaan kaikkien koskemattomuutta, Rantanen sanoo.

SUOMEN UUTISET