Yli 61 000 allekirjoitusta kerännyt kansalaisaloite tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltämiseksi saapuu eduskunnan lähetekeskusteluun keskiviikkona. Lakivaliokunnan perussuomalaiset kansanedustajat ottavat kansalaisaloitteen tyytyväisinä vastaan.

– Tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen tehokasta kriminalisointia on edellytetty kansainvälisissä sopimuksissa ja lakivaliokunta tulee käsittelemään kansalaisaloitteen huolellisesti ja perinpohjaisesti. Valiokuntakäsittelyn ja kuulemisten perusteella perehdymme siihen, tulisiko asiassa säätää erillislaki, muuttaa mahdollisesti rikoslakia ja onko olemassa muita lainsäädännöllisiä tarpeita, sanoo lakivaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Leena Meri.

Rikoksia ei tuoda esiin eikä tuomita

Helsingin kaupunginvaltuustossa tyttöjen silpomisen toimenpideohjelman laatimiseksi valtuustoaloitteenkin tehnyt lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mari Rantanen ihmettelee, miten ilmiö saa esiintyä Suomessa ilman viranomaisten puuttumista.

– Tällä hetkellä näitä rikoksia ei tuoda esiin eikä tuomita. Rasismileima ja kulttuurisensitiivisyys vaikeuttaa puuttumista tyttöjen silpomisiin. Kansalaisaloite on hyvä ja antaa viestin viranomaisille, että katseen kääntäminen toisaalle on absoluuttisen väärin.

Maahanmuutto lisää kielteisiä ilmiöitä

Tyttöjen sukupuolielinten silpominen on kulttuurillinen ilmiö, jota esiintyy lähinnä Afrikassa ja jonkin verran myös Lähi-idässä ja Etelä-Aasiassa. Perussuomalaiset pelkäävät, että maahanmuuton haitalliset lieveilmiöt lisääntyvät tulevaisuudessa hallituksen maahanmuutto- ja turvapaikanhakupoliittisten linjausten myötä.

– Jos maahanmuutto jatkuu ja vieläpä kasvaa nykyisenkaltaisesta, tyttöjen silpomiset sekä muut lapsiin kohdistuvat rikokset tulevat myös lisääntymään, perustelee lakivaliokunnan jäsen, kansanedustaja Sebastian Tynkkynen.

Lakivaliokunnan varajäsen, kansanedustaja Veikko Vallin tähdentää, että kansalaisaloitteen kannattamisessa ja kulttuurillisten tapojen tuomitsemisessa ei ole kyse rasismista.

– Kukaan tuskin vastustaa kansainvälistymistä tai esimerkiksi ruokakulttuurin laajentumista. Mutta haitalliset kulttuuripiirteet, kuten tyttöjen sukupuolielinten silpominen pitää lopettaa täällä alkuunsa.

Kokoomus ajaa kaksilla rattailla

Kokoomuksen kansanedustajat Sari Sarkomaa ja Sofia Vikman jättävät vastaavan lakialoitteen tyttöjen ja naisten sukuelinten silpomisen kieltämiseksi omana rikosnimikkeenään. Edustajat ilmaisivat antavansa tukensa kansalaisaloitteelle sekä haluavansa tuoda oman tukensa esitykselle esittämällä oman lakialoitteensa keskustelua vauhdittamaan.

– Kokoomuksella olisi ollut mahdollisuus puuttua tyttöjen silpomisiin maanantaina Helsingin kaupunginvaltuustossa käsitellyssä valtuustoaloitteessani. Näin se ei kuitenkaan tehnyt. Kokoomus ajaa kaksilla rattailla, kertoo Mari Rantanen.