Perussuomalainen kansanedustaja ja Helsingin kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen otti tiedon tyttöjen sukuelinten silpomisen vastaisen kansalaisaloitteen luovuttamisen eduskuntaan ilolla vastaan.

Kansanedustaja ja kaupunginvaltuutettu Mari Rantanen on aiemmin tehnyt valtuustoaloitteen lasten sukuelinten silpomista ehkäisevän toimintasuunnitelman laatimiseksi.

Tyttöjen sukuelinten silpomisen kieltävää erillislakia esittänyt kansalaisaloite keräsi 61 266 allekirjoitusta.

– Hieno juttu, että sukuelinten silpomisen kieltävä erillislakiesitys etenee eduskuntaan! Ilman lääketieteellistä perustetta tehtävien sukuelinleikkausten kielto tulisi kuitenkin laajentaa koskemaan kaikkia lapsia, niin tyttöjä kuin poikiakin, Rantanen sanoo.

Väkivaltaa, josta harvoin ilmoitetaan

Terveyden ja hyvinvointilaitoksen Lastensuojelun käsikirjassa sukuelinten silpominen käsitetään yksiselitteisesti törkeäksi pahoinpitelyksi, joista sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöt ovat ilmoitusvelvollisia poliisille.

Rantanen on tutkinut asiaa ja tammikuusta 2013 toukokuuhun 2019 on vuosittain kirjattu vain muutama poliisille ilmoitettu tyttöön kohdistuva ympärileikkausepäily. Ainoastaan yksi tapaus on edennyt syyteharkintaan.

– Erillislaki on tarpeen, sillä poliisille on tehty ilmoituksia vain näin vähän. Ilmiö on kuitenkin huomattavan laaja tietyissä kulttuureissa. Asian vakavuutta ei ole sosiaali- ja terveydenhuollossa ymmärretty, Rantanen kertoo.

Tytöt vaarassa koululomien aikana

Seura-lehden artikkeli viime kuussa selvitti, kuinka rasisti-leiman pelko tekee viranomaiset liian varovaisiksi puuttumaan tyttöjen sukuelinten silpomiseen. Lisäksi Suomessa asuvia tyttöjä kuljetetaan usein ulkomaille silvottavaksi.

– Niin virkamiesten kuin poliitikkojen tehtävä on taistella tämän asian puolesta, pelkäämättä piirunkaan vertaa minkään sortin rasistileimoista. Lasten koskemattomuus menee kaiken muun edelle! Kesälomat ovat alkaneet eikä kenenkään tule katsoa poispäin silloin, kun lapset ovat riskissä, Rantanen toteaa.

Hallitusohjelmassa höttöinen kirjaus

Hallitusohjelmaan on tulossa kirjaus ”turvataan resurssit sukuelinten silpomisen vastaiseen työhön”.

– Mitä lie tällä tarkoitetaan, kirjaus on valitettavan höttöinen. Toivon kuitenkin, että Rinteen hallitus tukee erillislakia ja sen laajentamista myös poikia koskevaksi, Rantanen sanoo.

SUOMEN UUTISET