Professori Birgitta Essén on niitä harvoja asiantuntijoita, jotka julkisesti vähättelevät naisten sukuelinten silpomisesta uhreille koituvia seurauksia. Hän sanoo, että kehitysmaiden naisilla on paljon suurempiakin ongelmia elämässään. Asiasta kertoi Ruotsin yleisradioyhtiö SVT.

-Totta kai vastustan ympärileikkauksia ja haluan että ne loppuvat. Mutta aikuisille naisille koituvat seuraukset eivät ole niin vakavia kuin on väitetty, professori toteaa Ruotsin yleisradioyhtiön haastattelussa.

”Silpominen ei ole naisten pahin ongelma”

Osa silvotuista naisista saapuu pakolaisina Pohjoismaihin ja juuri heidän parissaan professori Essén työskentelee Upsalassa. Hän on erikoistunut raskaudenajan tutkimukseen ja osan ajastaan hän pitää vastaanottoa myös Somaliassa. Siellä hän tutkii keskenmenoja ja raskaudenaikaista lapsikuolleisuutta sekä niiden mahdollista yhteyttä ympärileikkauksiin.

– Lapsille ympärileikkaus on tietysti trauma ja ilman puudutusta toimenpide on myös tuskallinen. Se voi johtaa erilaisiin turvotuksiin ja virtsausongelmiin sekä moniin muihin komplikaatioihin. Mutta kun se on kerran tapahtunut, niin herraparatkoon, se ei ole näitten naisten suurin ongelma, toteaa professori Essén.

Maapallolla elää 200 miljoonaa ympärileikattua naista. Joka vuosi kaksi miljoonaa 4-11 -vuotiasta tyttölasta kokee saman kohtalon.

SUOMEN UUTISET