

PS ARKISTO
Elinkeinoministeri Wille Rydman allekirjoitti Suomen, Yhdysvaltain ja Kanadan yhteisen jäänmurtajapöytäkirjan – asiakirja vie kolmenkeskisen yhteistyön uudelle tasolle
Perussuomalainen elinkeinoministeri Wille Rydman oli keskiviikkona Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa allekirjoittamassa ns. ICE Pact -aloitteen yhteisymmärryspöytäkirjaa, jolla käynnistettiin Suomen, Yhdysvaltain ja Kanadan välinen yhteistyö maailmanluokan arktisten ja polaaristen jäänmurtajien kehittämiseksi.
Pöytäkirjan allekirjoittivat elinkeinoministeri Wille Rydman, Yhdysvaltain kotimaan turvallisuuden ministeri Alejandro Mayorkas ja Kanadan julkisten palvelujen ja hankintojen ministeri Jean-Yves Duclos.
Aloitteessa maat sitoutuvat yhteistyön syventämiseen laadukkaiden jäänmurtajien rakentamiseksi kussakin maassa jakamalla asiantuntemusta, tietoa ja osaamista. Aloitteen myötä Suomella on mahdollisuus vahvistaa asemaansa Pohjois-Amerikan kriittisen infrastruktuurin hankintaketjussa ja kehittää edelleen oma arktista osaamistaan.
– Yli kaksi vuotta sitten Venäjä aloitti laittoman hyökkäyssotansa Ukrainassa. Sillä on ollut vaikutusta myös siihen, miten suhtaudumme kapasiteettiimme arktisella alueella. Nykyinen geopoliittinen tilanne tarkoittaa, että meidän on pystyttävä operoimaan arktisella alueella voidaksemme säilyttää rauhan ja vakauden alueella, ministeri Rydman kertoi pöytäkirjan allekirjoitustilaisuudessa Washingtonissa.
Suomi maailman ykkönen jäänmurtajaosaamisessa
Suomella on pitkä perinne ja kokemus laivojen rakentamisessa arktisiin olosuhteisiin. Suomi on jäänmurtajaosaamisessa maailman ykkönen. Rydmanin mukaan Suomi on maailman ainoa maa, joka voi tarjota koko jäänmurtajien tuotantoketjun palvelut suunnittelusta täyden palvelun kuljetussopimuksiin.
– Tämä tietämys ei syntynyt Suomessa nopeasti eikä helposti. Suomi on ainoa maa maailmassa, jonka kaikki satamat jäätyvät tyypillisen talven aikana. Ennen kuin purjelaivojen aikakaudelta siirryttiin höyrylaivojen aikaan, Suomi oli eristyksissä lännestä neljä kuukautta joka vuosi. Halumme luoda siteitä ja tehdä kauppaa läntisen maailman kanssa loi voimakkaita kannustimia jäisten merien hallitsemiseksi.
– Nykyisen geopoliittisen tilanteemme takia Suomen nykyinen hallitus on kautensa aikana rakentanut ja syventänyt strategisia yhteistyökumppanuuksia. Kaksi avainkumppaniamme, Yhdysvallat ja Kanada, ovat luonnollisia kumppaneitamme eivät pelkästään arktisella alueella vaan myös puolustus-, teknologia-, kauppa- ja innovaatiosektoreilla.
– ICE Pact yhdessä Nato-jäsenyytemme kanssa vahvistaa poliittisia ja taloudellisia siteitämme Yhdysvaltain ja Kanadan kanssa ja vie kolmenkeskisen yhteistyömme uudelle tasolle, Rydman totesi puheessaan.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- yhteistyökumppanuudet strateginen yhteistyö ICE Pact jäänmurtajayhteistyö jäänmurtajat Jean-Yves Duclos Venäjän hyökkäyssota Alejandro Mayorkas Geopolitiikka Wille Rydman Kanada Ukraina Arktinen alue Yhdysvallat
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset USA:n vaalituloksesta: Suomi tulee tekemään hyvää yhteistyötä liittolaismaamme valitun johdon kanssa
Perussuomalaiset vaikuttajat onnittelevat Yhdysvaltain vastavalittua presidenttiä Donald Trumpia viestipalvelu X:ssä.

Suomi ja Ukraina solmivat terveysalan yhteistyösopimuksen – ministeri Juuso: ”Suomella on paljon opittavaa siitä, miten terveydenhuolto voi pysyä toimintakykyisenä haastavissakin olosuhteissa”
Suomi ja Ukraina ovat allekirjoittaneet merkittävän kahdenvälisen sopimuksen terveydenhuoltosektorin yhteistyöstä perjantaina 18. lokakuuta 2024 Helsingissä. Ukrainan terveysministeri Viktor Liashko ja Suomen sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso tapasivat allekirjoitustilaisuuden yhteydessä ja vierailivat Uudessa lastensairaalassa Helsingissä.

Mäenpää kannustaa Suomea syvempään yhteistyöhön Puolan kanssa: ”Hyvä pohja yhteistyölle on olemassa, mutta taitava talonrakentaja ei tyydy vain hyvin valettuihin perustuksiin”
Puola on noussut lyhyessä ajassa yhdeksi Euroopan merkittävimmistä turvallisuuteensa panostavista maista. Perussuomalaisten kansanedustaja Juha Mäenpää kannustaa suomalaisia poliitikkoja ja turvallisuudesta vastaavia toimijoita syvempään yhteistyöhön maan kanssa.

Naton parlamentaarinen yleiskokous Suomeen 2027 – perussuomalaisten Immonen: Täysjäsenyyttä ei toteuteta kirjekurssilla
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.