

MATTI MATIKAINEN
Elo: Suomalaisten eläkkeistä on päätettävä Suomessa
Kannatan eurooppalaista kauppaliittoa, oli sen nimi sitten mikä vain halutaan. Suomen kaltaiselle pienelle maalle kauppa se on joka kannattaa. Tiivistyvän Euroopan unionin kannattajat haluavat kuitenkin edistää ns. sosiaalista unionia, jolla tarkoitetaan esimerkiksi sosiaaliturvan ja eläkkeiden tasapäistämistä. ”Sosiaalinen” on nähdäkseni vain kiertoilmaisu sosialistiselle. Perussuomalaiset on työväenpuolue ilman sosialismia, joten sosialistinen unioni on kauhistus.
Sosiaalipolitiikasta on päätetty tähän asti pääasiassa kansallisesti. Eurokriisin varjolla EU on vahvistanut jäsenmaidensa talousohjausta. Esimerkiksi kansalliset budjettisuunnitelmat on toimitettava komission tarkastettavaksi. Unionin tiivistymistä kannattavat vaativat entistäkin tiukempaa talousvalvontaa, sosiaaliturvan valvontaa ja yhteisvastuuta veloista.
Suomella on osittain rahastoivat työeläkejärjestelmä, joka lasketaan kansantalouden tilinpidossa osaksi julkista taloudenpitoa. Täytyy muistaa, että ilman rahastoitujen eläkevarojen jäämää Suomi rikkoisi jo EU:n taloudenpidon vaatimuksia. Sosiaalietuuksista on karsittu useissa Euroopan maissa ensimmäisenä, kun julkista taloutta on laitettu EU-kuntoon. On todennäköistä, että EU:n vaatimus olisi muuttaa rankasti suomalaista sosiaaliturvaa ja eläkejärjestelmää.
Suomalainen eläkejärjestelmä on varsin erilainen kuin useissa muissa maissa: lakisääteinen, pakollinen, etuusperusteinen, voittoa tuottamaton, yhteisöllisesti rahastoitu ja sisältää työeläkevakuuttajien yhteisvastuun. Suomen EU-jäsenyyden yhteydessä sovittiin, että suomalainen työeläke ei kuulu EU:n sisämarkkinoilla kilpailevien vakuutusmuotojen piiriin. Lakisääteinen ja voittoa tuottamaton työeläke ei luonteeltaan sovi rajat ylittävään kilpailuun. Muualla Euroopassa lakisääteiset eläkkeet ovat vain minimiturva ja ammattilliset työmarkkinaeläkkeet tuovat lisäturvan. Tähän yleiseurooppalaiseen muottiin halutaan myös suomalaiset pakottaa vaikka oma järjestelmämme on toimiva.
EU:n tiivistäminen tarkoittaa liittovaltiokehitystä, jos esimerkiksi kannattaa varauksetta nykyistä yhteisvaluuttaa euroa, eläkejärjestelmien yhtenäistämistä, velkojen yhteisvastuuta ja eurovaaliehdokas Tarja Cronbergin (vihr) tapaan EU:lle veronkanto-oikeutta. Perussuomalaiset katsoo, että suomalaisten eläkkeistä on päätettävä Suomessa. Se on maatamme rakentaneiden ja tulevien sukupolvien yhteinen etu.
Ei ole missään tapauksessa oikein, että EU puuttuu Suomen kaltaisen asiansa hyvin hoitaneen maan kansalliseen sosiaalipolitiikkaan. Suomalaisten on itse huolehdittava eläkejärjestelmän rahoituksen kestävyydestä ja eläkkeiden riittävyydestä.
Simon Elo
eurovaaliehdokas (ps.)
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.