Vakuutusyhtiöillä ei ole velvollisuutta myydä kotivakuutusta. Vakuutus voidaan jättää myymättä maksuhäiriömerkinnän saaneelle ihmiselle.

– Vakuutusta ei myydä edes käteisellä. Tämä on käsittämätön epäkohta, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen Anne Louhelainen.

– Maksuhäiriömerkinnän takana voi olla monenlaisia syitä. Jos löytää asunnon, jonka vuokranantaja on valmis vuokraamaan maksuhäiriömerkinnästä huolimatta, niin esteeksi voi koitua kotivakuutus. Vakuutusyhtiöt voivat nimittäin kieltäytyä kotivakuutuksen myymisestä ihmiselle, jolla on maksuhäiriö. Kotivakuutus vaaditaan käytännössä jokaiselta vuokralaiselta.

Laki mahdollistaa käteismaksun

Laki mahdollistaa käteismaksun kotivakuutuksen osalta maksuhäiriötapauksissa. Vakuutusyhtiöt eivät kuitenkaan välttämättä noudata tätä ohjetta vaan epäävät vakuutuksen.

– Maksuhäiriömerkintä ei saisi leimata ihmistä tolkuttomasti. Pitäisi olla mahdollista aloittaa puhtaalta pöydältä merkinnästä huolimatta. Jos asunnonsaantiakin vaikeutetaan tällaisilla käytännöillä, niin pahimmillaan se voi johtaa suurempiin ongelmiin ja jopa syrjäytymiseen. Katto pään päällä on kansalaisoikeus, sanoo perussuomalaisten eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Ritva Elomaa.

– Olemme tehneet toimenpidealoitteen, jossa ehdotamme hallituksen ryhtyvän toimenpiteisiin asian korjaamiseksi. Etukäteismaksusta pitäisi tehdä kuluttajan kannalta aito vaihtoehto kotivakuutusta otettaessa, vaativat Louhelainen ja Elomaa.

SUOMEN UUTISET