Vasemmistoliiton veteraanimeppi Esko Seppänen lyttää Helsingin Sanomien esittämät arviot talouskomissaari Olli Rehnin mahdollisuuksista päästä EU:n huippuvirkoihin seuraavien eurovaalien kautta.

Rehn ilmoitti itse jo innostuneensa ideasta, että Euroopan liberaalipuolueiden ryhmä nimittäisi hänet ykkösehdokkaakseen. Helsingin Sanomat kaavaili hänelle ehkäpä parlamentin puhemiehen paikkaa, kun komissaarin paikka siirtyy kokoomuksen haltuun.

Seppäsen mukaan tämäkin estyisi huippuvirkojen haltijoiden valintamenetelmällä ja sillä, että liberaalit ovat europarlamentissa pikkuryhmä.

– Rehnillä ei ole edes pienen pientä mahdollisuutta parlamentin puhemieheksi. Sen viran ova perinteisesti jakaneet oikeistolainen kansanpuolue ja demarit. Se on seurausta parlamentissa käytössä olevasta d´Hondt-järjestelmästä, jolla parlamentin virat jaetaan vaalien jälkeen. Tämä Rehnin arvopaikan lanseeraus on pelkkä Hesarin kupla, lumeuutinen, toiveajattelua ilman mitään toivoa. Rehnistä ei tule europarlamentin puhemiestä. Että näin. Hesari on ajanut kepun miinaan, Seppänen päättää analyysinsä.

Stubb Ylelle: ”Rehnin
valinta olisi ihme”

Aiemmin myös toinen kokoomuksen todennäköisistä komissaariehdokkaista, eurooppaministeri Alexander Stubb arvioi Rehnin mahdollisuuksia huippuvirkaan epätodennäiseksi.
Kolme huipputehtävää ovat Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan, euroryhmän puheenjohtajan ja europarlamentin puhemiehen pestit.

– Eurovaaleissa pienten puolueiden on hankala saada EU:n huippupaikkoja. Liberaalit ovat vasta kolmanneksi suurin puolue, ja valitettavasti liberaalit arvot eivät ole lähivuosina lisänneet kannatustaan Euroopassa. Liberaalipuolueen koko saattaa siis kutistua entisestään, Stubb pohti Ylen haastattelussa.

Omaa eurovaaleihin osallistumistaan hän ei ryhtynyt spekuloimaan.

PS VERKKOTOIMITUS