Katalonialaisen ARA-sanomalehden teettämän kyselyn mukaan vain hieman yli neljännes katalaaneista puoltaisi Espanjan perustuslakia. Vuonna 1978 katalaanien tuki perustuslaille oli yli 90 prosenttia. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on toistuvasti perustellut kyseisellä perustuslailla Katalonian kansanäänestyksen torjumista. Kyselyn toteutti Institut Opinòmetre.

Puolueista Rajoyn luotsaama kansanpuolue PP:n tukijat ovat kaikista myötämielisimpiä perustuslaille. Peräti 76,9 prosenttia PP:tä tukevat katalaanit äänestäisivät perustuslain puolesta tänäänkin. Sen sijaan Katalonian itsenäisyyttä tavoittelevien puolueiden kannattajien keskuudessa tuki on hyvin vähäinen. ERC:n kannattajista 9,4 prosenttia hyväksyisi Espanjan perustuslain. Laitavasemmistolaisen CUP:n tukijoiden keskuudessa perustuslain puolesta liputtaisi vain 5,9 prosenttia.

ARA huomioi, että osa katalaaneista ei ottanut kantaa perustuslakikyselyyn. Perustuslakia kannattavien katalaanien suhteellinen osuus voisi siten olla suurempi, mutta numeraalisesti perustuslain hylkäävät äänet voittaisivat silti.

Espanjan perustuslaki sanoo Espanjan olevan jakamaton, ja että keskushallinnolla on oikeus riisua aluehallinnon valtaoikeudet. Rajoy on puuttunut Katalonian aluehallinnon toimiin. Poliisi pidätti keskiviikkona 12 kansanäänestystä tukevaa johtohahmoa. Lisäksi keskushallinto kontrolloi Katalonian budjettia.

Keskushallinto on puuttunut Katalonian itsenäisyystoimiin pienemmässäkin mittakaavassa. Espanjan poliisi on takavarikoinut vaalimainoksia. Lisäksi se on sulkenut Katalonian kansanäänestyksen verkkosivut. Katalonian aluehallinto on tosin kopioinut verkkosivut ulkomaiselle palvelimelle.

Henri Alakylä