
Espanjan vaalit täynnä kysymysmerkkejä, mutta yksi asia näyttää varmalta – aiemmin lilliputin kokoinen Vox noussee parlamenttiin
Ensi sunnuntaina pidettävät Espanjan parlamenttivaalit ovat monella tapaa arvaamattomat vaalit. Sementoitunut kaksipuoluejärjestelmä on murentunut. Vaaleista arvellaan muodostuvan Ruotsin mukaiset blokkivaalit.
Ainoastaan yksi asia on melkoisen varmaa: uudeksi parlamenttipuolueeksi nousee oikeistolainen Vox-puolue. Viime vaaleissa kesällä 2016 Vox saalisti 0,2 prosentin ääniosuuden. Se tarkoitti hieman yli 47 000 ääntä. Nyt eri kannatusmittaukset povaavat puolueelle 10-12 prosentin äänimäärää.
Puolue voi siten saavuttaa noin 30 parlamenttipaikkaa 350-paikkaisesta parlamentista.
Vasemmisto- ja oikeistoblokki lähes tasoissa
Vaaleissa kisaavat vasemmisto- ja oikeistoblokki. Vasemmistoon lukeutuu sosialistinen työväenpuolue PSOE ja Podemos-puoluekoalitio. Oikeistoblokkia edustavat kansanpuolue PP, keskustaliberaalinen Ciudadanos ja oikeistopopulistinen Vox.
Viimeisimpien kannatusmittausten mukaan blokkien kannatukset ovat lähes tasoissa. Vasemmistoblokki saalistaisi noin 42 prosenttia ja oikeistoblokki noin 46 prosenttia äänistä.
Vasemmisto voisi tarvittaessa turvautua enemmistöhallituksen saavuttamiseksi separatistisiin Katalonian puolueisiin. Nämä puolueet tuskin myisivät nahkaansa huokealla. Ne todennäköisesti vaativat lisää itsemäärämisoikeutta hallitustukensa vastineeksi.
Oikeistoblokki on sen sijaan jyrkästi kaikkea separatismia vastaan. Vaalit voivatkin kulminoitua juuri Espanjan eheyteen. Aiemmat vaalit ovat keskittyneet talousasioihin. Talousaiheiden jääminen paitsioon tuntuu oudolta huomioiden Espanjan 14,7 prosentin työttömyysasteen.
Epävarmoja äänestäjiä roppakaupalla
Kannatusmittauskyselyissä peräti 40 prosenttia haastatelluista ei osannut kertoa puoluekantaansa. Tiukassa kisassa näin suuri epävarmuustekijä voi keikauttaa valtatasapainon suuntaan jos toiseenkin.
Voxin nousu lisää tuloksen ennakoinnin vaikeutta. Oikeiston sisäinen valtatasapaino alkoi järkkyä pääministeri Mariano Rajoyn aikakaudella. Korruptioskandaalien vuoksi PP:n äänestäjät kääntyivät keskustaliberaalin Ciudadanosin taakse.
Ciudadanos nousi myös Katalonian itsenäisyyskistan vuoksi esille. Puolue oli viime vuoden alkupuolella hetken aikaa jopa maan suosituin puolue. Ciudadanos alkoi tuolloin flirttailla PSOE:n kanssa. Ciudadanosin äänestäjiä kaikkosi ripeästi Voxin taakse viime vuoden lopulla.
Hillitäkseen äänestäjäkatoa Ciudadanos teki selkeän pesäeron sosialisteihin ja liimautui nykyiseen oikeistoblokkiin.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- PSOE PP (Espanja) Espanjan vaalit Ciudadanos VOX-puolue (Espanja) Katalonian itsenäisyys Podemos Blokkivaalit
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää