Ensi sunnuntaina pidettävät Espanjan parlamenttivaalit ovat monella tapaa arvaamattomat vaalit. Sementoitunut kaksipuoluejärjestelmä on murentunut. Vaaleista arvellaan muodostuvan Ruotsin mukaiset blokkivaalit.

Ainoastaan yksi asia on melkoisen varmaa: uudeksi parlamenttipuolueeksi nousee oikeistolainen Vox-puolue. Viime vaaleissa kesällä 2016 Vox saalisti 0,2 prosentin ääniosuuden. Se tarkoitti hieman yli 47 000 ääntä. Nyt eri kannatusmittaukset povaavat puolueelle 10-12 prosentin äänimäärää.

Puolue voi siten saavuttaa noin 30 parlamenttipaikkaa 350-paikkaisesta parlamentista.

Vasemmisto- ja oikeistoblokki lähes tasoissa

Vaaleissa kisaavat vasemmisto- ja oikeistoblokki. Vasemmistoon lukeutuu sosialistinen työväenpuolue PSOE ja Podemos-puoluekoalitio. Oikeistoblokkia edustavat kansanpuolue PP, keskustaliberaalinen Ciudadanos ja oikeistopopulistinen Vox.

Viimeisimpien kannatusmittausten mukaan blokkien kannatukset ovat lähes tasoissa. Vasemmistoblokki saalistaisi noin 42 prosenttia ja oikeistoblokki noin 46 prosenttia äänistä.

Vasemmisto voisi tarvittaessa turvautua enemmistöhallituksen saavuttamiseksi separatistisiin Katalonian puolueisiin. Nämä puolueet tuskin myisivät nahkaansa huokealla. Ne todennäköisesti vaativat lisää itsemäärämisoikeutta hallitustukensa vastineeksi.

Oikeistoblokki on sen sijaan jyrkästi kaikkea separatismia vastaan. Vaalit voivatkin kulminoitua juuri Espanjan eheyteen. Aiemmat vaalit ovat keskittyneet talousasioihin. Talousaiheiden jääminen paitsioon tuntuu oudolta huomioiden Espanjan 14,7 prosentin työttömyysasteen.

Epävarmoja äänestäjiä roppakaupalla

Kannatusmittauskyselyissä peräti 40 prosenttia haastatelluista ei osannut kertoa puoluekantaansa. Tiukassa kisassa näin suuri epävarmuustekijä voi keikauttaa valtatasapainon suuntaan jos toiseenkin.

Voxin nousu lisää tuloksen ennakoinnin vaikeutta. Oikeiston sisäinen valtatasapaino alkoi järkkyä pääministeri Mariano Rajoyn aikakaudella. Korruptioskandaalien vuoksi PP:n äänestäjät kääntyivät keskustaliberaalin Ciudadanosin taakse.

Ciudadanos nousi myös Katalonian itsenäisyyskistan vuoksi esille. Puolue oli viime vuoden alkupuolella hetken aikaa jopa maan suosituin puolue. Ciudadanos alkoi tuolloin flirttailla PSOE:n kanssa. Ciudadanosin äänestäjiä kaikkosi ripeästi Voxin taakse viime vuoden lopulla.

Hillitäkseen äänestäjäkatoa Ciudadanos teki selkeän pesäeron sosialisteihin ja liimautui nykyiseen oikeistoblokkiin.

Henri Alakylä