Eläkkeelle jäänyt useamman hallituksen vahva mies, valtiosihteeri Raimo Sailas haukkuu hallituksen uudistukset lyttyyn Etelä-Suomen Sanomien haastattelussa. Erityisesti sote-uudistuksen hän aloittaisi kerrassaan alusta. Hänelle on jäänyt epäselväksi, mitä siinä oikein tavoitellaan.

– Kysymys on siitä, että siinä ei ole eikä ole ollut kunnon käsikirjoitusta ja punaista lankaa. Minusta olisi ihan harkinnanarvoinen asia, että uudistus aloitettaisiin nollasta, hän toteaa ESS:lle.

Tehtävien karsinta visainen tehtävä

Sailas uudistaisi ensin terveydenhuollon monikanavaisen rahoitusjärjestelmän ja pohtisi vasta sitten, missä kaupungeissa ihmisiä hoidetaan.
Sailas pitää kuntien tehtävien karsimista vaikeana tehtävänä. Siitä kertoo sekin, että ministeriöiden karsintalistat lähentelevät nollaa. Osa tehtävistä vain siirrettäisiin valtiolle.

– Jään vähän ihmettelemään, miten kouluja käyneet sivistyneet ihmiset viitsivät sellaista ehdottaa. Sillä ei ole mitään tekemistä kestävyysvajeongelman ratkaisemisen kanssa, Sailas hämmästelee.

Sailaksen mielestä hallitus perusteli hyvin kestävyysvajeen 9 miljardin euron purkamispäätöksen. Säästöpäätösten listaaminen sen sijaan vaatii hallitukselta huimia päätöksiä.

– Jos niitä ei tehdä, varsinkaan nyt kun ne pantiin paperille ja aikataulutettiin, siitä seuraisi uskottavuusongelma ja pahimmillaan uskottavuuskriisi.

Sailas povaa hallitukselle mielenkiintoista tilannetta jo ennen joulua.

ps verkkotoimitus

Tagit