
EU aloitti Puolan rankaisemisen – komissio ei salli Puolan puhdistaa neuvostoaikaan jämähtänyttä oikeuslaitostaan korruptiosta
EU-komissio ilmoitti keskiviikkona, että se haluaa aloittaa artikla 7:n mukaiset kurinpitotoimet Puolaa vastaan. Komission mukaan on olemassa selvä riski siitä, että Puola ei noudata oikeusvaltioperiaatteita, Yle kertoo.
EU-komissio väittää löytäneensä Puolan hallinnosta ja oikeusjärjestelmästä 13 lakikokonaisuutta, jotka rikkovat EU:n periaatteita.
Puola saattaa menettää äänioikeutensa EU-ministereiden kokouksessa. Tämä vaatii kuitenkin kaikkien jäsenmaiden päämiesten yksimielisen hyväksynnän. Puola voi myös menettää miljardeja EU-tukia.
Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoo, että pelissä ovat yhteiset arvot.
– Tässä ei ole kyse vain Puolasta, vaan koko EU:sta, siitä, keitä me olemme.
Yle kirjoitti ennen komission kokousta ennakoivassa jutussaan, että komissiossa Puolan oikeusjärjestystä on verrattu neuvostoajan oikeuteen. Juttu oli otsikoitu räväkästi: “Viekö “neuvostotyyppinen” oikeuslaitos Puolan äänioikeuden EU:ssa?”
Suomen Uutiset haastatteli marraskuussa Puolassa asuvaa ja puolaa toisena äidinkielenään puhuvaa suomalaista Pawelia, joka osallistui Puolan itsenäisyysmarssiin Varsovassa. Pawelin käsitys Puolan oikeuslaitoksen ongelmista ja sen neuvostotyyppisyydestä on täysin päinvastainen kuin komissiolla.
Solidaarisuus-liikkeen perustaja Anna Welntynowiczin lapsenlapsi Piotr Walentynowicz totesi itsenäisyyspäivän puheessaan, että vuoden 1989 tapahtumien jälkeen kommunistit jäivät korkeisiin asemiin varsinkin oikeuslaitoksissa. Puolan ulkopuolella ymmärretään huonosti, että tämä jäänne on korjattava tavalla tai toisella.
– Sen verran mitä olen tutustunut aiheeseen asiat ovat melko tulkinnanvaraisia. Edellinen hallitus oli nimennyt yhdellä asetuksella perustuslakituomioistuimeen viisi uutta tuomaria. Näistä kaksi oli nimetty laittomasti ja samalla uusi hallitus totesi koko asetuksen laittomaksi, Paweł selittää.
– Kansa on joka tapauksessa pitkään odottanut korruptoituneiden oikeusjärjestelmien uudistusta. Nykyhallituksen kannatus on ennätyslukemissa.
Puolan hallitus siis pyrkii ainakin omasta mielestään eroon neuvostotyyppisestä oikeuslaitoksesta, vaikka EU-komissio ja Yle väittävät aivan päinvastaista.
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita

Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.