EU-komissio ilmoitti keskiviikkona, että se haluaa aloittaa artikla 7:n mukaiset kurinpitotoimet Puolaa vastaan. Komission mukaan on olemassa selvä riski siitä, että Puola ei noudata oikeusvaltioperiaatteita, Yle kertoo.

EU-komissio väittää löytäneensä Puolan hallinnosta ja oikeusjärjestelmästä 13 lakikokonaisuutta, jotka rikkovat EU:n periaatteita.

Puola saattaa menettää äänioikeutensa EU-ministereiden kokouksessa. Tämä vaatii kuitenkin kaikkien jäsenmaiden päämiesten yksimielisen hyväksynnän. Puola voi myös menettää miljardeja EU-tukia.

Komission varapuheenjohtaja Frans Timmermans sanoo, että pelissä ovat yhteiset arvot.

– Tässä ei ole kyse vain Puolasta, vaan koko EU:sta, siitä, keitä me olemme.

Yle kirjoitti ennen komission kokousta ennakoivassa jutussaan, että komissiossa Puolan oikeusjärjestystä on verrattu neuvostoajan oikeuteen. Juttu oli otsikoitu räväkästi: ”Viekö ”neuvostotyyppinen” oikeuslaitos Puolan äänioikeuden EU:ssa?”

Suomen Uutiset haastatteli marraskuussa Puolassa asuvaa ja puolaa toisena äidinkielenään puhuvaa suomalaista Pawelia, joka osallistui Puolan itsenäisyysmarssiin Varsovassa. Pawelin käsitys Puolan oikeuslaitoksen ongelmista ja sen neuvostotyyppisyydestä on täysin päinvastainen kuin komissiolla.

Solidaarisuus-liikkeen perustaja Anna Welntynowiczin lapsenlapsi Piotr Walentynowicz totesi itsenäisyyspäivän puheessaan, että vuoden 1989 tapahtumien jälkeen kommunistit jäivät korkeisiin asemiin varsinkin oikeuslaitoksissa. Puolan ulkopuolella ymmärretään huonosti, että tämä jäänne on korjattava tavalla tai toisella.

– Sen verran mitä olen tutustunut aiheeseen asiat ovat melko tulkinnanvaraisia. Edellinen hallitus oli nimennyt yhdellä asetuksella perustuslakituomioistuimeen viisi uutta tuomaria. Näistä kaksi oli nimetty laittomasti ja samalla uusi hallitus totesi koko asetuksen laittomaksi, Paweł selittää.

– Kansa on joka tapauksessa pitkään odottanut korruptoituneiden oikeusjärjestelmien uudistusta. Nykyhallituksen kannatus on ennätyslukemissa.

Puolan hallitus siis pyrkii ainakin omasta mielestään eroon neuvostotyyppisestä oikeuslaitoksesta, vaikka EU-komissio ja Yle väittävät aivan päinvastaista.