Italian uusin hallitus on pääministeri Matteo Renzin ohjaamana luvannut kosolti uudistuksia, joiden lyhytaikaiset vaikutukset ovat kuitenkin verotulojen kannalta heikkoja, eikä EU:n komissio halua niitä siksi hyväksyä. Renzin hallinto laskee, että he tarvitsevat lisäaikaa vuoteen 2016 saavuttaakseen talouskurisopimuksen alijäämärajat. Hallitus perustelee lisäajan tarvetta poikkeuksellisen syvällä taantumalla. Komissio puolestaan vetoaa aiemman pääministeri Mario Montin lupaukseen, jonka mukaan tavoite saavutetaan ensi vuonna.

Uutistoimisto Reuters kertoo Renzin kaavailevan verohelpotuksia pienituloisille. Italian hallitus uskoo, että tämä vauhdittaa kotitalouksien kulutusta, ja se puolestaan auttaisi maan takaisin kasvun tielle. Rahoittaakseen nämä arviolta 6,9 miljardin euron verohelpotukset maan hallitus turvautuisi säästöissä ja lisätuloissa myös kertaluontoisiin eriin.

Talouslehti Financial Timesin mukaan komissio ei ole kuitenkaan taipumassa Renzin hallituksen pyyntöihin.

– Uudet pääministerit haluavat aina tehdä muutoksia, mutta oltuaan hetken aikaa virassaan he huomaavat, että heidän tulee pitäytyä jo aiemmin sovituissa rajoissa, EU:n virkamies kertoo.

Analyytikoiden mukaan Renzi voi olla huolissaan tulevista europarlamenttivaaleista, ja haluaa siksi haastaa komission.

Talousaikakausilehti The Economist nostaa esille myös sen mahdollisuuden, ettei komissio ole välttämättä ajan hermolla ja ymmärrä, miten kiikkerä Italian poliittinen tilanne on. Lehti muistuttaa, että hallitus on halunnut näyttää säästöille esimerkkiä huutokauppaamalla eri ministeriöiden luksusautoja. Lehti huomauttaa, että monet eri tahot pitävät Renziä Italian viimeisenä oljenkortena päästä ulos talouskriisistä hallitusti, ja että Renzi voi saada tarpeekseen ja lyödä hanskat tiskiin.

HENRI MYLLYNIEMI

Tagit