

EU:n liittovaltio tunkee jälleen uudelle alueelle: sosiaalipolitiikkaan esitetään yhteisiä järjestelmiä
EU on kaavailemassa sosiaalipolitiikkaan yhteisiä pelisääntöjä joka jäsenmaalle. Euroopan komission keskiviikkona esittämissä ehdotuksissa taattaisiin kaikissa jäsenmaissa vanhempainvapaata, perheenjäsenen sairastumistapauksissa mahdollisuutta jäädä hoitamaan potilasta kotiin tai ainakin joustamaan työajoissa.
Joissakin EU-maissa ei ole lainkaan tällaisia järjestelyjä. Komissio on unohtanut yhden tärkeän seikan: kenen lompakosta tällaiset toimet rahoitetaan?
Rahoitusmallit uupuvat komission esityksestä
Komission konkreettisiin esityksiin ei esitetä rahoitusmallia. Komissio on havainnut, ettei syntyvyys ole kärsinyt niin paljoa niissä jäsenmaissa, joissa on kansallisesti säädetty lait muun muassa vanhempainvapaasta. Komission näkemyksen mukaan syntyvyyden reipastuminen ei rasittaisi julkista taloutta runsaamman työvoimatarjonnan myötä. Joustavat työajat mahdollistaisi paremmin naisten osallistumisen työmarkkinoille. Se vähentäisi etuuksien määrää ja kasvattaisi samalla verotuloja.
Yritysjohtajien mielestä ehdotus tulisi heille liian kalliiksi. Vastaavasti moni jäsenmaa on joutunut trimmaamaan julkista talouttaan. Yritysmaailman hampaissa on erityisesti komission ehdotus vuosittain vanhempainvapaan tasolla korvatusta viidestä omaishoitajapäivästä.
– Monella jäsenmaalla ei ole yksinkertaisesti varaa maksaa vanhempainvapaan tasoista sairauspäivärahaa, työnantajajärjestö BusinessEuropen johtaja Emma Marcegaglia kertoo uutistoimisto Reutersille.
Esityksen takana populismin nousu?
Reuters kirjoittaa EU:n havahtuneen nousseeseen populismiaaltoon. Esitys tuotiin julki vain kaksi viikkoa ennen Ranskan presidentinvaalien toista kierrosta.
Työ- ja sosiaalipolitiikasta vastaava komissaari Marianne Thyssen ei peitellyt innostustaan esityksestä.
– Toivon, että esitys huomioidaan kampanjoissa. Se osoittaa, että sosiaalipolitiikalla on sija Euroopan sydämessä, Thyssen kertoi.
– Ymmärrämme monen pelkäävän jäävän häviäjiin digitaalisaation ja globalisaation tuomien muutosten edessä, hän jatkoi.
Toimittajan kommentti:
Globalisaatio ja pakolaiskriisi ovat sysänneet perinteiset EU-myönteiset puolueet syrjään ja osa niistä on kutistunut marginaalipuolueiksi. Erityisen kovia ovat kokeneet sosialidemokraattiset puolueet. Kreikassa, Espanjassa, Hollannissa, Itävallassa ja Ranskassa käytyjen vaalien suurimpia häviäjiä ovat olleet perinteiset vasemmistopuolueet. Aikooko Euroopan komissio esityksellään ”paikata” kansan hylkäämän sosialidemokratian?
Perinteisen vasemmiston tilalle ovat nousseet radikaalit puolueet niin oikealta kuin vasemmaltakin. Kreikan laitavasemmistolainen Syriza oli marginaalipuolue ennen eurokriisiä. Puolueen noustua valtaan oli hilkulla, ettei Kreikka olisi ajautunut irti yhteisvaluutasta. Sittemmin Kreikka on laitettu ruotuun, mutta maan kansalaisten tilanne ei ole juurikaan kohentunut. Edes lievä reipastuminen ei riitä, koska tiukka säästökuuri yltää vielä vuosien päähän.
Osa ryminällä esiiin nousseista puolueista on tyystin uusia. Espanjan Podemos nousi kertaheitolla uudeksi varteenotettavaksi vaihtoehdoksi. Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen voittaneesta Emmanuel Macronista ei politiikkapiireissä tiedetty mitään kolme vuotta sitten. Hän on toiminut viime aikoina ministerinä, mutta presidentinvaalit ovat hänen ensimmäiset vaalinsa.
Komission esitys tunkee sellaiselle osa-alueelle, jotka jokainen EU-jäsenmaa on tavannut hoitaa omin voimin. Komission ajatus tällaisen sosiaalipoliittisen ohjelman rahoitusmalli on epämääräinen ”maksaa itsensä takaisin”. Missä ajassa? Mistä rahoitus kanavoidaan ennen sitä? Yritysjohtajien kukkaroista tätä tuskin rahoitetaan. Yritysjohtajat voivat nostaa kytkintä, ja komission varmasti vilpitön ja hyvä aie kostautuisi yhä korkeampana työttömyytenä.
Liittovaltiossa rikkaammat jäsenmaat voisivat maksaa heikoimpien jäsenmaiden kohoavat sosiaaliturvamaksut.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää