EU:n tilastokeskus Eurostatin ennakkotiedot kertovat euroalueen inflaation valahtaneen taas deflaation puolelle helmikuussa. Eurostatin mukaan helmikuun inflaatiovauhti on -0,2 prosenttia.

Inflaation kääntyminen pakkaselle johtuu energian halpenemisesta. Energia halpeni 8 prosenttia. Suurinta inflaatiovauhtia nähtiin palveluissa, jotka kallistuivat prosentin.

Euroopan keskuspankin tarkastelema pohjainflaatio putosi sekin tammikuun prosentista helmikuun 0,7 prosenttiin. Pohjainflaatiosta on siivottu pois energian, ruuan ja tupakan hintamuutokset.

EKP:lta lupa odottaa lisäelvytystä

EKP:n tavoiteinflaatio on hitusen alle kahden prosentin. Keskuspankki ei ole onnistunut tavoitteessaan vuosiin. Inflaatiolukujen valahtaminen kauemmas tavoitetasosta voi ohjata keskuspankin yhä aggressiivisempiin toimiin, talouslehti Financial Times kirjoittaa.

EKP tekee päätöksensä maaliskuun kymmenentenä päivänä. FT arvioi, että keskuspankki voi pudottaa pankkien talletuskorkoa yhä syvemmälle. Se on nyt -0,3 prosentissa.

Lisäksi EKP voisi kasvattaa arvopaperien osto-ohjelmaansa. EKP ostaa taseeseensa tällä hetkellä muun muassa euromaiden joukkovelkakirjoja 60 miljardin euron kuukausitahtia.

Henri Myllyniemi