Euroalueen kuluttajahintaindeksi painui 0,3 prosenttiin, EU:n tilastokeskus kertoo elokuun lopun ennakkoarviossaan. Heinäkuun lukemista pudotusta tuli 0,1 prosenttiyksikköä. Samalla euroalueen työttömyys pysyi korkealla 11,5 prosentissa.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan yhä alemmaksi vajonneet inflaatioluvut yhdistettynä sitkeän korkealla pysyvään työttömyyteen kasvattaa Euroopan keskuspankin paineita tehdä asialle jotain.

– Tämä oli taas yksi huono tunnusluku lisää euroalueen terveydentilasta. Jokaisena kuukautena olemme lähempänä pelottavaa deflaatiota, ja Draghi näyttää yhä enemmän näpräävältä Nerolta Rooman palaessa, salkunhoitaja Luke Bartholomew täräyttää viitaten EKP:n pääjohtajaan Mario Draghiin (kuvassa).

Draghi tosin sanoi keskuspankkiirien vuotuisessa kokouksessa 22.8., että työttömyys on yksi keskeisimmistä tekijöistä, jotka muovaavat lyhyen ja keskipitkän aikavälin inflaatiolukuja.

Myös talouslehti Financial Times muistuttaa, että EKP:n ensi viikon kokoukseen syntyy lisäpaineita alhaalle vajonneen inflaation vuoksi, mutta ekonomistien näkemys on, ettei keskuspankki aloita toimia, vaikka inflaatio on nyt viiden vuoden pohjalukemissa.

– Heillä [EKP:lla] ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin aloittaa velkakirjojen ostot jossain vaiheessa, Guillaume Menuet Citigroup-pankista sanoo FT:lle.

Henri Myllyniemi