Tutkimuslaitos Markitin ennakkotiedot euroalueen syyskuun ostopäällikköindeksistä kertoo, että yhteisvaluuttaa käyttävien maiden talous jäähtyy edelleen. Teollisuus- ja palveluyritysten yhdistetty indeksilukema putosi elokuun 52,5:stä syyskuussa 52,3:een. Saksan ja Ranskan erisuuntaiset luvut ovat kuitenkin aiheuttamassa pahaa kitkaa maiden välille.

Markitin tutkimuksessa uusien tilausten lukemat olivat surkeimmat 13 kuukauteen, mikä viestittää sitä, ettei euroalueen talous ole elpymässä riittävästi. Yritysten myyntihinnat putosivat edelleen, ja laskuputki on jo 30 kuukauden mittainen. Euroaluetta kurittava alhainen inflaatio ei sekään helpota tutkimustiedon pohjalta.

Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi puhui maanantaina Brysselissä europarlamentaarikoille, että keskuspankki pitää vaihtoehdot avoimena, mikäli kurimus ei ota hellittääkseen. The Wall Street Journalin mukaan Draghi pitääkin ovea avoimena valtiolainaostoille.

Myös euroalueen kuluttajien luottamus putosi ennakko-odotuksia rajummin. Kuluttajien luottamus on ollut laskusuunnassa jo neljänä peräkkäisenä kuukautena. Syyskuun lukemaksi tuli -11,3. EKP:n kesällä julistamat toimet eivät siten ole ainakaan vielä tavoittaneet helpotusta kuluttajien mielissä.

Henri Myllyniemi

Tagit