Eurooppalaiset maidon kaltaiset tuotteet ovat vahvasti esillä länsiafrikkalaisissa kaupoissa. Paikalliset tuottajat valittavat massatuontia, sillä heidän mukaansa tuontituotteet ovat ravintoarvoiltaan köyhiä.

Eurooppalainen ratkaisu on myös ekologisesti kestämätöntä, kuten Suomen Uutiset uutisoi reilu kaksi vuotta sitten. Toisaalta läntisen Afrikan valtiot pitävät tuontia välttämättömänä. Politico teki tuoreen katsauksen Afrikan tilanteesta.

EU-maat tuottavat merkittävästi maitoa ja maitotuotteita. Irlantilaiset meijerijätit kehittivät tekniikan, jossa heraan lisättiin kasviöljyjä. Lopputuotteeksi muodostui maitojauhe, eikä heraa enää tarvinnut hävittää.

Heraan lisätty palmuöljy on ympäristölle ongelmallista. Palmuöljyn viljelyyn hakataan metsää Indonesiassa ja Malesiassa.

Eurooppalaiset kuluttajat eivät innostuneet uudesta tuotteesta, joten katseet kääntyivät ulkomaille. 10 vuoden aikana vuosina 2008-2018 rasvaisen maitojauheen vienti kasvoi 234 prosentilla yli 275 tuhanteen tonniin. Merkittävä vienti suuntautui Afrikkaan, missä jauheet koettiin tarpeellisiksi alhaisen ostovoiman vuoksi.

Tuotanto räjähtää

Maidontuotanto räjähti jyrkkään nousuun vuonna 2016 EU poistettua tuotantokiintiöt. Sen seurauksena tuottajahinnat romahtivat ja EU tuki tuottajia raskaasti tappiollisilla tukiostoillaan.

EU:n ulkopuolelle suuntautuvalla viennillä on siten ymmärrettävästi kysyntää. Läntisen Afrikan tuottajat valittavat tuontituotteiden olevan vähemmän terveellistä kuin heidän tuottamansa aito maito. Jauhetuotteita on suunnattu jopa pienille lapsille.

Jauheet turvaavat ruokahuoltoa

EU:n maidontuottajat kuittaavat Länsi-Afrikan tuottajien huolet kertomalla, että jauheet turvaavat maanosan ruokahuollon. Länsi-Afrikan monet maat ovat asettaneet tuontitulleja tuoreelle maidolle ja juustolle, koska EU tukee vahvasti omia tuottajiaan. Tuontitullien vuoksi väite ruokahuollon turvaamisesta tuntuu omituiselta.

Sen sijaan maitojauheelle ja -tiivisteille yhtä suuria tuontitulleja ei ole. Länsi-Afrikan maiden hallitusten mielestä jauheet ovat välttämättömiä.

Alueen tuottajat tuskailevat halpojen maitotuotekopioiden markkinatulvaa. Meijeriteollisuudella ei ole tilaa kasvaa.

Muutamissa Länsi-Afrikan maissa on ryhdytty kehittämään omaa meijeritaloutta. Tarkoitus on suitsia mittavaa tuontia.

Henri Alakylä