Euroalueen laskeneet valtiolainojen korot ja heikentynyt euro ovat poistaneet suurimmat paineet pois euromaiden johtajilta, John Plender kertoo Financial Timesissa. Hän huomauttaa, että taustalla olevasta Euroopan velkakriisistä on tulossa hyvin hankala asia.
Euroalueen talouskasvu pysähtyi keväällä. Plenderin mielestä tämä johtuu kysynnän heikkenemisestä. Hän muistuttaa, että euromaiden on tehtävä devalvaationsa heikossa taloustilanteessa sisäisesti laskemalla palkkoja. Tämä puolestaan johtaa kysynnän heikkenemiseen edelleen. Lisäksi nuorisotyöttömyys kasvaa, koska uusille yrityksille ei löydy jalansijaa kutistuvan kysynnän maailmassa.
Eräillä euromailla ei ole mahdollisuuksia helpottaa tilannetta kulutustaan lisäämällä, sillä niiden velkamäärät ovat liian suuret. Lainojen hoitamiseen korkomenoina uppoaa liiaksi rahaa.
Plenderin johtopäätökset ovat karut. Euroopan velkoja tulee antaa anteeksi, jotta uusi alku voitaisiin saavuttaa. Pohjoisissa maissa – eritoten Saksassa – tähän ei ole halua, koska pankeilla on pääomavajeita, ja tuhdisti kriisimaiden velkoja taseessaan. Tällöin velkaleikkaukset johtaisivat siihen, että Saksa joutuisi itse toteamaan pankkiensa huonon tolan.
Ainoaksi vaihtoehdoksi Plender näkee sen, että euromaissa aloitetaan talousuudistukset. Tällä saralla on kuitenkin tehty kovin vähän. Päättäjät nauttivat mielummin kissan päivistä.
Plender toteaa Italian pääministeri Matteo Renzillä olevan parhaimmat lähtökohdat virtaviivaistaa Italian taloutta. Renzillä on kuitenkin edessään kova vuori kiivettävänä. Aiempien laskelmien mukaan Italia tarvitsee budjettiylijäämäksi yli 7 prosenttia ennen lainanhoitokuluja.