Jos kunnat hoitaisivat kaikki niille säädetyt tehtävät, Suomessa voisi olla enintään 20 kuntaa, sosiaali- ja terveysministeriön (STM) kansliapäällikkönä vuodet 1995 – 2007 toiminut Markku Lehto (kesk.) sanoo keskustan Suomenmaassa.

Lehto puhui 20 kunnan mallista jo kahdeksan vuotta sitten, vaikka tiesi, että se ei ole realistinen. Mutta 20 sosiaali- ja terveyspiirin malli oli Lehdon mielestä tavoittelemisen arvoinen.

Erikoissairaanhoito vaatii Lehdon mukaan niin paljon väestöpohjaa – mielellään noin 200 000 asukasta – että suurempaan sote-alueiden määrään ei ole varaa.

– Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon pitäisi olla saman johdon alaisuudessa, koska vain sillä voidaan taata riittävät resurssit perusterveydenhuoltoon. Jos ne ovat eri organisaatioissa, erikoissairaanhoito kasvaa ja perusterveydenhuolto kuihtuu, Lehto sanoo.

Lehdon mukaan sote-uudistus kärsii samasta kuin Paras-hanke: ei päästä malliin, jota asiantuntijat pitävät parhaana. Se, mitä halutaan on eri kuin se, mikä on mahdollista.

PS VERKKOTOIMITUS