Expressenin haltuunsa saaman sopimuksen mukaan Ruotsin sosiaalidemokraattinen järjestö on sitoutunut muun muassa säätämään muslimien vapaapäivät lakisääteisiksi ja järjestämään valtiollista imaamikoulutusta. Sosiaalidemokraatit ovat muslimien neuvoston kanssa tekemässään kirjallisessa sopimuksessa sitoutuneet ottamaan muslimit listoilleen eduskunta-, maakunta- ja kunnallisvaaleissa.

Ruotsin Radion P4 Jönköping kertoi joulukuussa 2013 sosiaalidemokraattipoliitikko Carina Häggin epäilevän, että islamilainen liitto ja sosiaalidemokraatit esittivät hänen sijoituksensa alentamista SDP:n eduskuntavaaliehdokkaiden listalla. Alentaminen johtui Häggin mukaan siitä, että hän kritisoi islamilaisen liiton puheenjohtajan Omar Mustafan valintaa SDP:n puoluehallitukseen viime vuoden puoluekokouksessa. Mustafa oli tullut valituksi viime vuonna SDP:n puoluehallitukseen, mutta hän joutui sittemmin eroamaan kun hänen todettiin kutsuneen islamilaisen liiton tilaisuuteen homo- ja juutalaisvastaisia puhujia.

Hägg väitti tämän jälkeen Expressenissä, että SDP:n puoluesihteeri Carin Jämtin olisi ollut hänen kohdistuneen ajojahdin takana. Expressenin juttu oli viimeinen pisara SDP:lle, ja Hägg pudotettiin kokonaan pois eduskuntavaalilistalta.

Sisuuntunut Hägg paljasti tämän jälkeen Radio P4 Jönköpingin haastattelussa, että on olemassa salainen sopimus SDP:n Uskoa ja solidaarisuutta -yhdistyksen (Tro och solidaritet) ja islamilaisen liiton (Islamiska förbundet) välillä. Hän ei tuolloin pystynyt todistamaan väitettään.

Uskoa ja solidaarisuutta –yhdistyksen puheenjohtaja Peter Weiderud kiisti väitteet ”täysin perättöminä”.

Expressen sai vahvistuksen salaisesta sopimuksesta

Häggin paljastus osoittautui sopimusosapuolten osalta epätarkaksi, mutta väite sopimuksesta piti paikkansa. Expressen sai vahvistettua tiedot kirjallisesta sopimuksesta, joka solmittiin sosiaalidemokraattisen Uskoa ja solidaarisuutta -yhdistyksen ja Ruotsin muslimien neuvoston (SMR) välillä jo vuonna 1999.

Asiakirjasta selviää yksityiskohtaisesti se, että SDP:n Uskoa ja solidaarisuutta -yhdistys auttaa Ruotsin muslimien neuvostoa saamaan vaikutusvaltaa maan politiikassa. Asiakirjassa eritellään yksityiskohtaisesti, kuinka monta muslimia on tavoitteena nostaa vaalilistoille kussakin vaalissa.  Osapuolet sopivat asiakirjassa myös aktiivisesti edistävänsä muslimien valintaa hallituksiin ja lautakuntiin.

SDP:n yhdistys asettui tukemaan useita muslimien tavoitteita

Asiakirjan mukaan SDP:n Uskoa ja solidaarisuutta -yhdistys auttaa Ruotsin muslimineuvostoa saamaan toteutettua keskeisiä islamiin liittyviä poliittisia tavoitteitaan. Yhdistys sitoutuu muun muassa seuraavien islamilaisen neuvoston ajamien asioiden läpi viemiseen:

– Lainsäädäntö tai sopimus liittyen muslimien vapaapäiviin.
– Imaamikoulutus yhdessä korkeakoululaitoksen ja opetusministerin kanssa.
– Järjestelyt työpaikoilla koskien perjantairukouksia.

Muslimien neuvoston asema?

Uskonnontutkija ja islamologisti Sameh Egyptson väittää, ettei Ruotsin muslimien neuvosto ole ylipäätään edustava muslimien edustaja.

– Useat Ruotsin muslimien neuvoston johtohahmot ovat islamisteja. He ovat halunneet myötävaikuttaa sharia-lain toteuttamiseksi Ruotsissa, Egyptson toteaa.

Peter Weiderud ei ole vakuuttunut Egyptsonin arviosta:

– En usko, että Egyptson antaa oikean kuvan Ruotsin muslimien neuvostosta.  He ovat laajin Ruotsin muslimien järjestö, hän jatkaa.

Weiderud kertoo, että Uskoa ja solidaarisuutta -yhdistys on säännöllisesti yhteydessä Ruotsin muslimien neuvostoon. Hän ei pidä outona, että yhdistys on sitoutunut viemään läpi Ruotsin muslimien neuvoston tavoitteita.

– He identifioivat tavoitteita, jotka ovat heidän ryhmälleen tärkeitä. Lisäksi he tuovat joissakin tapauksissa esiin puutteita uskonnonvapauden suhteen. On aivan selvää, että me SDP:n poliittisena järjestönä kuuntelemme heitä. Sen jälkeen päätämme, ovatko kyseessä asiat, jotka voisimme järjestönä edistää, toteaa Weiderud.

Sharia-näkemykset ”eivät ole este yhteistyölle SDP:n kanssa”

Ruotsin muslimien neuvostossa toimi sopimuksen solmimisen aikaan puheenjohtajana Mahmoud Aldebe. Hän on toistuvasti herättänyt huomiota kiistanalaisilla näkemyksillään sharia-lain käyttöönotosta Ruotsissa.

Peter Weiderud ottaa etäisyyttä sharia-lain käyttöönottoon Ruotsissa, mutta tähdentää, etteivät Aldeben sharia-lakia koskevat näkemykset ole olleet esteenä sosiaalidemokraattien yhteistyölle tämän kanssa.

– On selvää, että on ongelmallista työskennellä ihmisten kanssa, joilla on täysin erilaisia mielipiteitä. Mutta tämä ei tarkoita, ettet voisi kuunnella heitä ja omaksua heiltä asioita, joissa on järkeä, Weiderud toteaa.

Häggin revanssi

Carina Hägg kokee julkisuuteen tuodun kirjallisen sopimuksen revanssina.

– Sosiaalidemokraattien yhteistyössä islamistien kanssa on kyse vallasta, poliittiselle asialistalle pääsystä ja mandaatista . Olen erittäin tyytyväinen, että sopimus paljastui. Se osoittaa myös, että peruste potkuilleni perustui valheeseen. Seuraavaksi täytyy siivota SDP:n puoluejohto, Hägg toteaa.

Ruotsin muslimien neuvoston puheenjohtaja Helena Benaouda toteaa, että hän ei tiedä mitään sopimuksesta, mutta sanoo tavanneensa SDP:n puheenjohtajan.

– He kutsuvat minut puheilleen aina silloin tällöin ja toteavat, että voin tavata SDP:n puheenjohtajan Stefan Löfvenin. Meillä on ollut yksi tai kaksi kokousta, joissa Stefan Löfven on ollut läsnä, mutta kokouksissa ovat olleet edustettuina myös juutalaisten neuvosto ja kristillinen neuvosto, Benaouda toteaa.

Hän sanoo, että he eivät ole moneen vuoteen pitäneet yhteyttä Uskoa ja solidaarisuutta -yhdistykseen. Benaouda nauraa väitteille, että Ruotsin muslimien johdossa olisi islamisteja.

Matias Turkkila