

LEHTIKUVA
Finavian suunnitelma lennonjohdon keskittämisestä pelottaa lennonjohtajia: ”Vaaran riski voi paisua hallitsemattomaksi”
– Lentoturvallisuuden varmistamiseksi Suomen päälennonjohdon toimintoja ei pitäisi sijoittaa yhteen toimipisteeseen, eläkkeellä oleva lennonjohtaja Antero Utunen sanoo Suomen uutisille.
Valtionyhtiö Finavia suunnittelee siirtävänsä lähivuosina kaikki Suomen aluelennonjohtopalvelujen toiminnot Tampereen Aitovuoresta Helsinki-Vantaan lentokentälle. Finavian mukaan lennonjohtopalvelujen tuottaminen on Suomen vähäisten ylilentomäärien vuoksi tappiollista. Yhtenä kustannuksia laskevana toimenpiteenä siksi olisi Tampereen toimintojen siirto Helsinki-Vantaalle.
Viime vuoden alussa Finavia avasi aluelennonjohdon toimipisteen Helsinki-Vantaan lentokentälle, mutta pääosa Suomen aluelennonjohtotoiminnasta jatkuu Tampereen Aitovuoren toimipisteestä käsin. Vuonna 2013 Finavia käynnisti yt-neuvottelut, jolloin yhtiössä selvitettiin aluelennonjohdon toimintojen siirtämistä Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Finavia on kuitenkin sopinut lennonjohtajien kanssa, että vasta vuonna 2018 tehdään erillinen päätös Tampereen toimipisteen mahdollisesta lakkauttamisesta.
Häiriöt voisivat uhata lennonjohdon toimintakykyä
Eläkkeellä oleva lennonjohtaja Antero Utunen näkee Finavian suunnitelmat ongelmallisina. Utusen mukaan Helsinki-Vantaan lähestymislennonjohdon ja aluelennonjohdon toimintoja ei pitäisi sijoittaa ”yhteen koriin.” Poikkeustilanteiden turvallisuusriskit ovat hänen mukaansa paremmin hallittavissa, kun lennonjohtotoimintaa on sekä Tampereella että Helsinki-Vantaalla.
– Kyse on lentoliikenteen sujuvuudesta mutta ennen kaikkea lentoturvallisuudesta, 30 vuotta lennonjohtotehtävissä toiminut Utunen sanoo.
”Jokainen voi miettiä, mitä tapahtuu, jos lennonjohtajat vaikka joutuisivat äkillisesti poistumaan toimipaikastaan samalla, kun ilmatilassa on useita eri kokoisia lentokoneita.”
Hän nostaa esille tilanteen, jossa ennakoimaton ulkopuolinen uhka iskisi lennonjohtoon.
– Konkreettisesti kyse voisi olla laitehäiriöstä, joko ulkopuolisen tahon tahallaan aiheuttamasta tai muusta häiriöstä, jolloin lennonjohdon tutkalaitteisto pimenee. Tällöin lennonjohto menettää toimintakykynsä. Se tarkoittaa pahimmillaan sitä, että Suomen ilmatilassa lentäminen loppuu.
– Jokainen voi miettiä, mitä tapahtuu, jos lennonjohtajat vaikka joutuisivat äkillisesti poistumaan toimipaikastaan samalla, kun ilmatilassa on useita eri kokoisia lentokoneita. Matkustajakone liikkuu ilmatilassa keskimäärin 250 metriä sekunnissa, Utunen pohtii.
Lennonjohtotoimintoja tulisi hajauttaa
Suomen lennonjohtojärjestelmässä on varauduttu useilla suojauskeinoilla ulkopuolisten uhkien torjumiseen. Kyberhyökkäysten, eli yhteiskunnan digitaalisiin toimintoihin kohdistuvien iskujen vaara on nykyisin todellinen. Esimerkiksi Norjalainen aldrimer.no –sivusto kertoi äskettäin Nato-lähteisiinsä nojaten, että viime marraskuussa Ruotsissa sattuneessa lentoliikenteen häiriössä saattoi olla kyse kyberhyökkäyksestä.
Kyberturvallisuus tarkoittaa digitaalista turvallisuutta. Lähes kaikki yhteiskunnan toiminnot, kuten raha- ja tietoliikenne, yritysten, valtion ja yksityisten tahojen tietojärjestelmät sekä lennonjohto nojaavat viime kädessä digitaalisten järjestelmien toimivuuteen.
Utunen pitää Suomen nykyistä lennonjohdon suojausta periaatteessa laadukkaana, mutta painottaa, että lennonjohdon varmistama liikenteen sujuvuus tulee varmistaa kaikissa tilanteissa.
– Yhtä hyvin tulipalo tai miksei luonnonkatastrofi voisi lamaannuttaa lennonjohdon toimintakyvyn. Vaaran riskiä ei voi päästää paisumaan hallitsemattomaksi missään tilanteessa. Tämän vuoksi olisi tärkeää, että aluelennonjohto sijaitsisi erillään Helsinki-Vantaan lähestymislennonjohdosta, mikä voisi poikkeustilanteessa toimia varajärjestelmänä. Varajärjestelmään voisi liittää myös Rovaniemen lennonjohdon, mikä toimi toisena aluelennonjohtona Suomessa vuoteen 2010 saakka.
Lennonjohtajat hämmästyivät: Finavia kauppaa Tampereen toimitiloja
Finavian mukaan päätös Tampereella sijaitsevan aluelennonjohdon toiminnan jatkumisen edellytyksistä tehdään vuonna 2018. Maaliskuussa Suomen lennonjohtajat saivat kuitenkin hämmästyä, kun Finavia laittoi Aitovuoressa sijaitsevan Tampereen aluelennonjohdon toimitilat myyntiin. Finavia ei kertonut etukäteen henkilökunnalle myyntiaikeista, vaan tiedot paljastuivat vasta myyntiesitteestä. Esitteessä mainittiin, että Finavia jäisi tiloihin vuokralle joulukuuhun 2018 saakka, jonka jälkeen tilat olisivat uuden omistajan käytössä.
”Finavian toiminta on ollut kyseenalaista. Valtion tulisikin Finavian omistajana avata laajemmin yhtiön omistajaohjausta.”
Monet lennonjohtajat pelkäävät nyt toimitilojen kauppaamisen ennakoivan, että tosiasiassa päätös Tampereen-toimintojen lakkauttamisesta on jo tehty.
– Finavian toiminta on ollut kyseenalaista. Valtion tulisikin Finavian omistajana avata laajemmin yhtiön omistajaohjausta. Erityisesti on syytä selvittää, miten kattavasti lennonjohdon mahdolliseen siirtämiseen liittyvät turvallisuusselvitykset on tehty, Utunen sanoo.
– Työnsä puolesta kaikki lennonjohtajat ymmärtävät turvallisuusongelmat erittäin hyvin. Siksi voisi olla paikallaan, jos lennonjohdon siirtohankkeen turvallisuuden varmistaisi myös Finaviasta riippumaton taho. Voi myös sanoa, että keskitetty lennonjohto toteutuessaan kyseenalaistaisi kansallista suvereniteettia.
Finavia tavoittelee 1,5-2 miljoonan vuosittaisia säästöjä
Finavian lennonvarmistusliiketoiminnan johtaja Raine Luojus sanoo, että aluelennonjohdon perustaminen Vantaalle tuo yhtiölle vuositasolla 1,5–2 miljoonan euron kustannussäästöt. Päätöksiä aluelennonjohdon keskittämisestä ei hänen mukaansa kuitenkaan vielä ole tehty.
– Aluelennonjohtotoiminnan arviointi tehdään yhteistyössä alan asiantuntijoiden ja toimijoiden kanssa. Neuvottelut aloitetaan vuoden 2018 jälkeen. Viime kädessä kyse on Finavia Oyj:n liiketoimintapäätöksestä, Luojus sanoo
Tampereen aluelennonjohdon toimitilat ovat myynnissä tilojen vajaakäytön vuoksi.
– Merkittävä osa Aitovuoressa Tampereella työskennellyttä lennonvarmistuksen henkilöstöä on aloittanut työskentelyn Vantaalla. Finavialla ei ole tarvetta 5 000 neliön tiloille Aitovuoressa siinäkään tapauksessa, että yhtiö jatkaisi aluelennonjohdon palveluiden tuottamista Aitovuoressa, Luojus sanoo.
Hänen mukaansa Suomen lennonjohdon toimintakyvyn jatkuvuus ja toiminnan turvallisuus voitaisiin varmistaa myös yhden aluelennonjohdon mallissa.
– Vantaalla sijaitseva uusi lennonjohtokeskus parantaa lennonvarmistuspalveluiden jatkuvuutta myös mahdollisissa häiriötilanteissa. Uuden keskuksen väistötilat sijaitsevat Helsinki-Vantaan lentoaseman väestönsuojatiloissa. Jos varsinaisessa lennonjohtokeskuksessa tapahtuu häiriö, palvelua voidaan tarjota väistötilasta lähes viipymättä. Viranomaiset ovat käyneet läpi toimintamallin ja hyväksyneet kaikki tehdyt uudistukset.
ILKKA JANHUNEN
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää