Kypros pyytää jo nyt lievennyksiä keväällä sovittuun apupakettiin. Asiasta kertoo talouslehti Financial Times. Lehden haltuunsa saaman kirjeen mukaan Kyproksen presidentti Nicos Anastasiades ilmoittaa, että maan kahden suurimman pankin uudelleenjärjestely tehtiin ilman huolellista valmistelua, mikä on vienyt rahoitusta kyproslaisilta yrityksiltä.

– Talous on joutunut syvään taantumaan, mikä on johtanut työttömyyden nousuun edelleen ja ja tehnyt julkisen talouden tasapainottamisesta vaikeampaa, Anastasiades kirjoittaa.

Presidentti esittää kahden suurimman pankin uudelleenjärjestelyjen ja fuusion purkamista ainakin osittain. EU:n viranomaiset ovat olleet asiasta FT:n mukaan hämmentyneitä.

Uudelleenjärjestelyn tueksi EU myönsi Kyprokselle 10 miljardin euron rahoituksen. Noin seitsemän miljardia jäi Kyproksen itsensä rahoitettavaksi, mikä katettiin kyproslaisten pankkien suurtallettajilta perittävillä pakkomaksuilla, mitä sanottiin sijoittajien omavastuuksi. Asiasta kertoi Suomessa ensin Taloussanomat.

ps verkkotoimitus