Euroopan toipuminen on hidastunut merkittävästi pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusvaikeuksien vuoksi, kirjoittaa Financial Times.  Suuret yritykset ovat voineet hyödyntää pääomamarkkinoiden toipumista vähentämällä korkomenojaan. Pk-yritykset ovat kuitenkin Euroopan työllisyysmoottori, ne työllistävät kaksi kolmasosaa Euroopan työväestä.

Suuret yritykset ovat saaneet kritiikkiä siitä, että ne mielummin keräävät mittavia käteispuskureita tai jakavat korkoalen vuoksi syntyneitä lisävoittoja omistajilleen. Ensimmäinen toimi on varautumista tulevaan, toinen taas nostaa yritysten markkina-arvoa. Yritysten näkökulmasta ne toimivat oikeaoppisesti, mutta investoinnit jäävät pieniksi. Tämä ei auta Eurooppaa toipumisessa.

Pk-yritykset eivät pysty samalla tavalla hyödyntämään pääomamarkkinoita, ne ovat pankkirahoituksen varassa. Pankit puolestaan vähentävät yritysrahoitusta yrittäessään saada taseensa vähäriskisemmiksi.

Erot ovat suuret eri euromaiden välillä. FT kirjoittaa, että itävaltalainen yritys saisi miljoonan euron luoton 3,1 prosentin korolla, kun portugalilaisyritys maksaa lähes kaksinkertaista hintaa. Luottohanat ovat olleet yksityisille tyrehtymään päin ripeällä vauhdilla. Rahoituksen kokonaispudotus on vuositasolla peräti 4 prosenttia.

Henri Myllyniemi