
Guzenina-Richardson: Sote-alueita hoidetaan vastuukuntamallilla
Peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson selvensi hallituksen sote-määrityksiä aamulla Ylen Ykkösaamussa.
Ministeri kertoi, että palvelut hoidetaan sote-alueilla vastuukuntamallilla. Vastuukunta katsoo, että palvelut hoituvat myös syrjäkylillä, joissa ei rahoitus riitä.
Häneltä kysyttiin, mikä on vastuukunta 20 000 asukkaan palvelualueella, joka on määrätty palveluiden järjestämisen minimiksi? Ministerin mukaan palvelut voidaan hoitaa joko yhtenä suurena kuntana tai sitten suurempi pitää huolta heikommasta. Hän otti esimerkiksi Porin ja Rauman.
– Niiden alueella on kaksi hyvissä kantimissa olevaa kaupunkia ja ympärillä paljon pieniä kuntia. Jos nämä tekevät kuntaliitoksia niin ne ovat vahvaa peruskuntaa. Mutta pienet kunnat voivat myös olla sidoksissa vahvaan peruskuntaan sopimusvastuulla niin, että vahva peruskunta pitää huolta siitä, että palvelut pelaavat pienessäkin kunnassa. Eli Pori ja Rauma olisivat vastuukunnat riippuen siitä, miten kunnat siellä yhdistyvät.
– Ja tämä täytyy nyt uudistuksen tiimellyksessä todeta, että me olemme nyt liikkuvassa tilanteessa, että kuntien päätökset yhdistymisistä tai yhdistymättä jättämisistä ratkaisee paljolti sen, missä niitä vastuukuntia ja kuinka leveitä hartioita saamme, ministeri totesi.
Hän korosti, ettemme voi jatkaa nykyisellä tavalla, sillä Suomessa on alueita, joissa on vaikeaa saada lääkäreitä terveyskeskuksiin.
– Näin ei voi jatkua. Kukkaron paksuus ei voi määrätä, saammeko hoitoa, ministeri linjasi.
Valtionosuuksien tuettava pieniäkin sote-alueita
Entä saavatko pienemmät 20 000 asukkaan alueet rahaa palveluiden järjestämiseen, kun samaan aikaan tehdään alueministeri Henna Virkkusen johdolla ”kannustavaa” valtionosuusuudistusta? Ministerin mukaan tulevia valtionosuuksia ei vielä edes tiedetä, niistä säädetään vasta nyt eduskunnassa olevan kuntarakennelain ja tulevan sote-lain jälkeen.
– Itse katson, että siitä täytyy tulla tasa-arvoinen järjestelmä ja kun itse sote-ihmisenä taistelen sen puolesta, että soteasiat saadaan toimimaan niin se tarkoittaa sitä, että valtionosuusjärjestelmän pitää tukea sitä suotuisaa kehitystä, Guzenina-Richardson pyöritteli.
Hän rauhoitteli myös, ettei sairaaloita ruveta jyräämään maan tasalle.
– Palvelut eivät myöskään voi keskittyä. Päinvastoin hallitus takaa, että lähipalvelut turvataan.
– Pitää muistaa myös uudet tavat, joilla palvelut viedään asiakkaan tykö. Se on hyvin eurooppalainen tapa, jopa Venäjällä. Meillä Suomessa tätä vasta kehitellään, vaikka onhan meilläkin esimerkiksi kodinhoitajat 80-luvulla menneet kotiin. Otamme nämä menneisyyden hyvät tavat uudestaan voimaan ja modernia maailmaa siihen päälle, ministeri linjasi.
Alunperin hallituksen linjausten mukaan sosiaali- ja terveydenhoito piti hoitaa yksissä suurissa kunnissa.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Mitä ihmettä? Ilta-Sanomat söhelsi arkivapaita koskevan uutisensa, ja pian ministerille toivotettiin kuolemaa

Antikainen: Demarikansanedustajan satuilema arkipyhäväite täysin tuulesta temmattu
Perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen ihmettelee SDP:n kansanedustaja Timo Suhosen väitettä, jonka mukaan perussuomalaiset haluaisivat poistaa arkipyhät yrittäjäjärjestön ehdotuksen mukaisesti.

Yleisradio starttasi pride-aktivismin – ja samalla politikoi murrosikää lykkäävien, kyseenalaisten hormonihoitojen aloittamista lapsille ja nuorille
Yleisradion Pride-myötäily näyttäytyy ongelmallisena, koska Yle on julkinen organisaatio, jonka toiminnan kulujen maksamiseen osallistuvat myös ne kansalaiset, jotka eivät koe omakseen Pride-liikkeen poliittisia hankkeita esimerkiksi alaikäisten hormonihoidoista tai ”kolmannesta sukupuolesta”.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Professori: Jaettu inho länttä kohtaan yhdistää woke-liikkeen ja islamistit
Professori Gad Saad analysoi Bulletin-julkaisulle antamassaan haastattelussa pian julkaistavan kirjansa "Suicidal Empathy" aiheita sekä yhteiskunnan irrationaalisia eli loogisen ajattelun vastaisia uskomuksia niin sanottujen ”loisideoiden” kautta. Hän kritisoi voimakkaasti woke-ideologiaa, Greta Thunbergin asemaa länsimaisessa yhteiskunnassa sekä vasemmistolaisten ja islamistien liittoutumista.

Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Teemu Keskisarja SuomiAreenassa: SDP jakaisi äänestäjille ja someseuraajille ei-kenenkään velkamiljardeja, joita ei ole olemassakaan
MTV:n ja Porin kaupungin SuomiAreenan Raatihuoneenpuiston lavalla kohtasivat keskiviikkoiltana puolueiden puheenjohtajiston vaikuttajat, ja melko ennalta-arvattavasti puoluepomoilta kysyttiin kantoja talouden sopeutuksiin ja lisäsäästöihin lähitulevaisuudessa.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.