Perussuomalaisten europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja kansanedustaja Teuvo Hakkarainen paheksuvat sananvapauteen liittyvän yleisötilaisuuden järjestämiskieltoa eduskunnan tiloissa. Perussuomalaisten kansanedustaja Mika Raatikaiselle ilmoitettiin perjantaina, ettei hän voi järjestää suunnittelemaansa sananvapaustilaisuutta eduskunnan kansalaisinfossa.

Tilaisuus oli tarkoitus järjestää ensi viikolla ja siihen on kutsuttu muun muassa ruotsalainen taiteilija professori Lars Vilks, joka tunnetaan kohua herättäneistä Muhammed-pilakuvistaan. Islamistien iskun kohteeksi joutunut Vilks joutuu elämään jatkuvassa poliisivartiossa.

Sananvapaus kuuluu eduskuntatyöhön

Eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitisen mukaan Raatikaisen tilaisuutta ei voi järjestää eduskunnan tiloissa suojelupoliisin uhka-arvion takia ja siksi, että tilaisuus ei liity eduskunnan toimintaan. Halla-ahon mielestä tilaisuuden kieltoperustelut ontuvat.

– Perustelut olivat aivan käsittämättömiä eli sananvapaustilaisuus ei muka liittyisi eduskuntatyöhön. Eduskunnan kansalaisinfo on juuri sitä varten olemassa, että kansanedustajat ja puolueet voivat järjestää siellä vapaasti valitsemistaan aiheistaan yleisöä kiinnostavia tilaisuuksia, Halla-aho sanoo.

”On surullista ja todella huolestuttavaa, että alistutaan uhkailun ja pelottelun edessä.”

Esimerkiksi viime helmikuussa Muutos 2011-puolue järjesti kansalaisinfossa sananvapautta koskevan keskustelutilaisuuden, jossa sivuttiin samoja teemoja kuin Raatikaisen tilaisuudessa oli tarkoitus käsitellä. Halla-aho pitää huolestuttavana väkivallan uhkalle alistumista.

– On surullista ja todella huolestuttavaa, että alistutaan uhkailun ja pelottelun edessä, vältellään varsin ajankohtaisia puheenaiheita sekä mielistellään väkivallan tekijöitä ja niillä uhkaajia, Halla-aho toteaa.

Heinäluoma kiellon takana

Raatikaisen mukaan kieltopäätöksen takana on puhemies Eero Heinäluoma (sd.), vaikka Tiitinen on ottanut kieltopäätöksen kontolleen.

– Mielestäni on todennäköistä, että tämä on puhdasta vaalipolitiikkaa puhemies Heinäluomalta. Se on kovin valitettavaa ottaen huomioon hänen asemansa ja sen vaatimukset. Hänen pitäisi nousta puoluesuhmuroiden yläpuolelle, Halla-aho huomauttaa.

Vellihousuja Arkadianmäellä

Halla-aho kiersi eduskuntavaaliehdokkaana olevan Hakkaraisen mukana Keski-Suomen vaalikentillä lauantaina. Hakkarainen arvostelee voimakkaasti keskustelutilaisuuden kieltoa.

– Nyt ollaan siinä tilanteessa, että pelko on hiipinyt kaikkien housuihin. Onhan se kumma juttu, jos pilapiirroksia tekevä henkilö ei pysty käymään täällä. Seuraava askel on, että juostaan karkuun. En ymmärrä ja en pidä hyvänä tämmöistä hommaa. Suoraan sanottuna ne ovat vellihousuja tuolla Arkadianmäellä, Hakkarainen laukoo.

Islam ja terroristit määräävät

Islamin ja terrorin uhalle on Hakkaraisen mielestä annettu periksi Suomessa jo ajat sitten, mutta uhkaa vastaan pitää nousta ja asettaa sille rajat.

– Meillä on tappouhkaus päällä Jussin kanssa sieltä suunnalta. Niille on kuitenkin laitettu ovet auki ja mikäli heitä pikkuisenkin arvostelee, niin ne ja jopa omat tulevat tuomitsemaan uskon rauhan rikkomisesta jne. Minä tykkään, että Suomi on vapaa maa ja täällä on hyvä elää. Niin ei ole kauan, jos nykyinen meno jatkuu ja epäkohtiin ei puututa, Hakkarainen jyrähtää.

Hakkarainen haluaa, että suomalaisten sananvapaus pitää turvata asiassa kuin asiassa. Hänen mielestään Suomi ei voi avata rajojaan kaikille maahanmuuttajille.

– Mikäli esimerkiksi Venäjän vankilat sekä Suomen rajat aukaistaan ja annetaan tänne tulijoille täysi sosiaaliturva, niin täällä ovat varmasti kaikki vangit sieltä. Ihan sama on muunkin maahanmuuton kanssa, Hakkarainen toteaa.

Rikolliset pois maasta

Hakkaraisen tapaan myös Raatikainen on huolestunut sananvapauden tilasta Suomessa. Raatikaisen mukaan Heinäluoman tai Tiitisen kiellot eivät estä sananvapauskeskustelua.

– Sananvapautta ei rajoiteta. Vilks saapuu Suomeen ensi viikolla ja keskustelutilaisuus järjestetään kansalaisinfon sijaan jossain muussa turvallisessa paikassa, Raatikainen sanoo.

Poliisina yli 30 vuotta työskennellyt Raatikainen on toiminut viime vuodet ulkomaalaispoliisin maastapoistamisryhmässä. Hän nousi eduskuntaan viime vuonna Jussi Halla-ahon tilalle kun tämä siirtyi europarlamenttiin.

– Kansainvälisesti vertailtuna sananvapaus on Suomessa hyvällä tasolla, mutta parannettavaakin löytyy. Esimerkiksi maahanmuuttoon liittyvistä asioista pitää pystyä keskustelemaan suoraan. Jotkut tahot eivät kuitenkaan puhu asioista niiden oikeilla nimillä, jottei kukaan loukkaantuisi, Raatikainen lausuu.

Suomalaisilla oltava oikeus
päättää ketä otetaan

Raatikainen tietää missä sananvapaus- ja ulkomaalaisasioissa mennään Suomessa ja muualla. Hänellä on yli kymmenen vuoden kansainvälinen työkokemus YK:n ja EU:n tehtävistä eri kriisialueilla. Mies oli rauhanturvaajana Libanonissa vuosina 1986-1987, YK:n sihteeristössä Gazassa ja Jerusalemissa 1993-1997 sekä poliisina Kosovossa vuosina 2003-2007. Raatikainen on naimisissa libanonilaisen naisen kanssa.

”Suomeen ei tarvita yhtään terroristiryhmiä tukevaa ulkomaalaista.”

– Meillä pitää olla oikeus päättää keitä me otamme tänne ja myös oikeus poistaa rikoksen tekijät maasta. Suomeen ei tarvita yhtään terroristiryhmiä tukevaa ulkomaalaista. Mahdolliset äärihenkilöt sekä vankiloissamme verovaroilla makaavat ulkomaalaiset rikolliset tulisi saada pois maasta lainsäädäntöä korjaamalla, Raatikainen vaatii.

Maassa maan tavalla

Maahanmuuttajien oleskelulupien käsittelyaikoja pitäisi Raatikaisen mukaan nopeuttaa, sillä prosessi kestää nyt liian pitkään ja se ei ole kenenkään etu. Lisäksi Raatikainen auttaisi pakolaisia erityisesti lähtömaan liepeillä sijaitsevilla pakolaisleireillä.

– Silloin humanitaarisen avun piiriin pääsisi mahdollisimman moni ihminen. Esimerkiksi 500 pakolaisen ottaminen Suomeen on heille erinomainen asia, mutta se ei ole merkityksellistä kokonaisuuden kannalta kun pakolaisia saattaa olla lähtömaassa 1,5 miljoonaa, Raatikainen mainitsee.

Helsingin Kontulassa asuva Raatikainen on pannut merkille maahanmuuttajien keskittymisen joihinkin kaupunginosiin. Raatikaisen mielestä ghettoutumisilmiö pitäisi torjua ennalta, sillä siihen liittyviä lieveilmiöitä on vaikea ja kallis korjata jälkikäteen. Maahanmuuttoasioista suoraan puhuva Raatikainen ei ole välttynyt kritiikiltä.

– Maahanmuuttokriittisyys ei tarkoita sitä, että se olisi rasismia. Maassa eletään maan tavalla. Itse olen asunut muun muassa islamilaisissa maissa ja elänyt niiden maiden kulttuuria kunnioittavalla tavalla. Arvostelijoille olen kertonut olleeni henkilökohtaisesti auttamassa ihmisiä kriisialueilla. Nurina on loppunut, kun olen kysynyt miksi arvostelijat eivät ole itse lähteneet auttamaan paikanpäälle, Raatikainen toteaa.

Kuvassa europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ja kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, jotka vierailivat lauantaina perussuomalaisten vaaliteltalla Jyväskylässä.

MIKA RINNE