

MATTI MATIKAINEN
Viikon 27/2014 luetuin
Lapsiperheitä vaivaava kysymys – mistä rahat ruokaan?
Nummelalaisen viisihenkisen Yli-Tokolan perheen ruuanvalmistus vaatii päivittäistä luovuutta ja suunnittelua. Perheen budjettiin ei tätä nykyä mahdu ruuan lisäksi juuri ylimääräisiä ostoksia tai matkoja. – Ruokaan ja päivittäistavaroihin kuluu rahaa kuukaudessa noin 900-1 100 euroa. Perheeseemme kuuluu kaksi aikuista ja kolme lasta: 6-, 3- ja 1-vuotias, kertoo perheen ruokaostoksista vastaava Janne Yli-Tokola (kuvassa). Yli-Tokola kertoo, että hän käy kaupassa keskimäärin kolmesti viikossa. Ostoksia hän tekee pääsääntöisesti Nummelan Prismassa ja Lidlissä. – Ruuan hinnan nousu tuntuu. Siihen kuluva raha on muista asioista pois, joten joudun katsomaan tarkasti mitä kärryyn laitan. En osta kalliita tuotemerkkejä. Pyrin valitsemaan edullisia kaupan omia merkkejä, hän kertoo.
Kalliit maito- ja lihatuotteet
Viime aikoina kallistuneet lihatuotteet, kala, mehut ja makeiset tuntuvat Yli-Tokolan mukaan erityisesti loppusummassa. – Ja toki hinnan nousu tuntuu myös maitotuotteissa, koska niitä meillä kuluu paljon, hän tarkentaa. Kallistuneen lihan Yli-Tokola korvaa usein huokeammalla broilerilla tai muilla lihajalosteilla. – Pyrin myös ostamaan isompia eriä tai pakkauksia, jolloin ruoan kilohinta yleensä on halvempi. Ja toki hyödynnän myös tarjouksia mahdollisuuksien mukaan. Vanha ja tuttu resurssiviisaus toimii säästökeinona myös hyvin Yli-Tokoloiden perheessä. – Valmistamme usein kerralla suuremman erän ruokaa, josta voimme syödä useampaan kertaan.
Terveellisyydestä ei ole vielä tingitty
Toistaiseksi Yli-Tokoloiden ei ole tarvinnut tinkiä ruuan ravitsevuudesta tai sen määrästä. – Olemme pyrkineet siihen, että ruoka on hyvää, ravitsevaa ja terveellistä, Janne-isä sanoo. Myös mieliruuat ovat toistaiseksi pysyneet perheen ruokalistalla. Yli-Tokolan oma suosikki on perinteinen: nakkikastike perunoilla. Sitä ei kuitenkaan valmisteta hänen mukaansa kovin usein. – Lasten lempiruokia jauhelihakastiketta ja pastaa sekä kalapuikkoja ja riisiä meillä saatetaan syödään parikin kertaa viikossa.
Tolkkua verotukseen
Yli-Tokolan mielestä ruuan verotusta pitäisi laskea. – Kaikki suunnitellut leikkaukset ja veronkorotukset kohdistuvat suoraan lapsiperheisiin, joissa rahaa ei usein muutenkaan ole liikaa. Esimerkiksi hallituksen keväällä kaavailemat leikkaukset osuvat kaikki meidän ruokakuntaamme, joten niillä tulee olemaan suuri vaikutus perheemme ostovoimaan. Mielestäni ruuan hinnan nousupaineita voisi helpottaa ainakin tupakkaveron ja alkoholiveron roimalla korotuksella. Ruokaa pitää kaikkien saada, viimeksi mainituilla nautintoaineilla ei ole niin väliä.
POLITIIKKAKULMA Perussuomalaisten kansanedustaja Ville Vähämäki. Kertoisitko, miten ruuan hintaan voitaisiin vaikuttaa niin, että muutos näkyisi erityisesti lapsiperheiden arjessa? – Lapsiperheiden tulotasoa tulee nostaa tai ainakin se täytyy pitää ennallaan, toisin kuin hallitus teki leikatessaan lapsilisiä. Itse ruuan hinnoissa vaikutusta on vaikea kohdentaa lapsiperheisiin, koska tuotteiden kuuluu olla kaikille samanhintaisia. Lapsiperheiden toimeentuloa voisi helpottaa miettimällä esimerkiksi erilaisia verohelpotuksia perheen tulopuoleen. Mitä toimia voidaan tehdä pikaisesti? – Kilpailutilanteeseen täytyy reagoida nopeasti, koska kaupan keskittyminen koetaan suurimmaksi syyksi kalliille ruoalle. Markkinoille tulee luoda tasapuoliset olosuhteet kilpailulle, esimerkiksi kaavoitusta kehittämällä. Suurilla keskusliikkeillä on nyt liikaa mahdollisuuksia vaikuttaa päätöksentekoon. |
HELI-MARIA WIIK
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää