

LEHTIKUVA
Hallitus tehostaa terrorismin rahoittamisen ja rahanpesun torjuntaa
Hallitus tehostaa terrorismin rahoittamisen ja rahanpesun torjuntaa. Eduskunta hyväksyi tiistaina asiaa koskevan hallituksen esityksen. Se saattaa täytäntöön EU:n direktiivin rahanpesusta ja neuvoston asetuksen maksajan tiedoista.
Tavoitteena on uudistaa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä, paljastamista ja selvittämistä koskeva lainsäädäntö siten, että torjunta perustuisi nykyistä selvemmin riskien arvioimiseen.
Valtioneuvostolla, valvontaviranomaisilla, asianajajayhdistyksellä ja ilmoitusvelvollisilla olisi velvollisuus laatia riskiarvio rahanpesun ja terrorismin rahoituksesta.
Kun toiminta kohdennetaan riskien perusteella, sen toivotaan tehostavan lainsäädännön soveltamista.
Rajoitukset oikeisiin riskihenkilöihin
Jani Mäkelä (ps.) korosti, että terrorismia pitää torjua keskittämällä toimet riskihenkilöihin ja –ryhmiin, eikä suinkaan ryhtyä kiusaamaan tavallisia kansalaisia kummallisilla kysymyksillä pankissa.
– Hyvää tässä lakiesityksessä tietenkin on se, että jotain tehdään terrorismin estämiseksi. Siihen ei riitä, että ollaan pahoillaan; hoetaan, ettei pidä antaa pelolle valtaa ja muita näitä lauseita, mitä on aina tullut näiden terrori-iskujen jälkeen. Lisätoimia tarvittaisiin, Mäkelä toivoi.
Hän korosti myös, kuinka tärkeää on saada tiedustelulla selville, keitä riskihenkilöt ja riskiryhmät aidosti ovat ja kohdistaa nämä rajoittavat ja tarkastelevat toimet heihin, eikä suinkaan rajoittaa liikaa tavallisten ihmisten elämää sen takia, että jotkut muodostavat uhan.
Etninen profilointi rajoitettua
Nykyinen lainsäädäntö kieltää etnisen profiloinnin monilta osin. Asiasta säädetään ristiriitaisesti: jos poliisi pysäyttää henkilön pelkästään ihonvärin perusteella, on viranomainen syyllistynyt syrjivään etniseen profilointiin. Jos poliisi käyttää ihoväriä vain osana profilointia, kyseessä on laillinen etninen profilointi.
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan etninen profilointi on kielletty ja sitä poliisi ei tee (STT 12.7.2016).
– Täytyy olla perusteltu syy, miksi ulkomaalaisvalvontaa tehdään ja siinä vaikuttaa analyysi, tiedustelutiedot, vihjetiedot ja niin edelleen, Kolehmainen perusteli.
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Työelämägallup: Vain vajaa puolet ammattiliiton jäsenistä tietää, että työttömyysturva ei edellytä liiton jäsenyyttä
Ammattiliittoon kuuluminen ei itsessään takaa turvaa työttömyyden varalta. Turvan takaa työttömyyskassan jäsenyys. Tämä ei ole selvää läheskään kaikille ammattiliittojen jäsenille.