Artikkeli kuva

LEHTIKUVA

Hallitus tehostaa terrorismin rahoittamisen ja rahanpesun torjuntaa

07.06.2017 |17:21

Hallitus tehostaa terrorismin rahoittamisen ja rahanpesun torjuntaa. Eduskunta hyväksyi tiistaina asiaa koskevan hallituksen esityksen. Se saattaa täytäntöön EU:n direktiivin rahanpesusta ja neuvoston asetuksen maksajan tiedoista.

Tavoitteena on uudistaa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä, paljastamista ja selvittämistä koskeva lainsäädäntö siten, että torjunta perustuisi nykyistä selvemmin riskien arvioimiseen.

Valtioneuvostolla, valvontaviranomaisilla, asianajajayhdistyksellä ja ilmoitusvelvollisilla olisi velvollisuus laatia riskiarvio rahanpesun ja terrorismin rahoituksesta.

Kun toiminta kohdennetaan riskien perusteella, sen toivotaan tehostavan lainsäädännön soveltamista.

Rajoitukset oikeisiin riskihenkilöihin

Jani Mäkelä (ps.) korosti, että terrorismia pitää torjua keskittämällä toimet riskihenkilöihin ja –ryhmiin, eikä suinkaan ryhtyä kiusaamaan tavallisia kansalaisia kummallisilla kysymyksillä pankissa.

– Hyvää tässä lakiesityksessä tietenkin on se, että jotain tehdään terrorismin estämiseksi. Siihen ei riitä, että ollaan pahoillaan; hoetaan, ettei pidä antaa pelolle valtaa ja muita näitä lauseita, mitä on aina tullut näiden terrori-iskujen jälkeen. Lisätoimia tarvittaisiin, Mäkelä toivoi.

Hän korosti myös, kuinka tärkeää on saada tiedustelulla selville, keitä riskihenkilöt ja riskiryhmät aidosti ovat ja kohdistaa nämä rajoittavat ja tarkastelevat toimet heihin, eikä suinkaan rajoittaa liikaa tavallisten ihmisten elämää sen takia, että jotkut muodostavat uhan.

Etninen profilointi rajoitettua

Nykyinen lainsäädäntö kieltää etnisen profiloinnin monilta osin. Asiasta säädetään ristiriitaisesti: jos poliisi pysäyttää henkilön pelkästään ihonvärin perusteella, on viranomainen syyllistynyt syrjivään etniseen profilointiin. Jos poliisi käyttää ihoväriä vain osana profilointia, kyseessä on laillinen etninen profilointi.

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan etninen profilointi on kielletty ja sitä poliisi ei tee (STT 12.7.2016).

– Täytyy olla perusteltu syy, miksi ulkomaalaisvalvontaa tehdään ja siinä vaikuttaa analyysi, tiedustelutiedot, vihjetiedot ja niin edelleen, Kolehmainen perusteli.

Veli-Pekka Leskelä


Artikkeliin liittyvät aiheet


Mitä mieltä?

Viikon suosituimmat

2.
Suomen uutiset logo

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun

14.07.2025 |17:37
5.
Suomen uutiset logo

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti

11.07.2025 |12:49
7.
Suomen uutiset logo

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi

09.07.2025 |13:11

Uusimmat










Perussuomalainen 2/2025

Mainos kuva

Lue lisää

PS Naiset 1/2025

Mainos kuva

Lue lisää