Sekä perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho että kokoomuksen ryhmäpuhuja Arto Satonen puolustivat hallituksen pyrkimystä yhteiskuntasopimuksen aikaansaamiseksi.

– Toivon koko sydämestäni, että työmarkkinajärjestöiltä löytyy sopimiskykyä saada aikaan suomalaisen työn kilpailukykyä parantava, suomalaisia työpaikkoja turvaava ja työttömille työtä luova yhteiskuntasopimus, Satonen toivoi.

– Suomi nousee vain yhteisillä päätöksillä. Jos yhteiskuntasopimusta ei synny, hallituksen on pakko tehdä lisää säästöjä ja korottaa veroja.

Ei kiristystä

Molemmat ryhmäjohtajat ihmettelivät, miten tätä on kutsuttu kiristykseksi.

– Jotkut ovat kritisoineet yhteiskuntasopimuksen mahdollisesta kaatumisesta aiheutuvia toimia kiristykseksi tai sanelupolitiikaksi. Tämä ei pidä paikkaansa. Koko yhteiskuntasopimuksen idea on, että kaikki osapuolet tulevat vastaan ja luopuvat jostain yhteisen edun hyväksi. Taakkaa sopimuksen synnystä ei kaadeta yksittäisen tahon niskaan, Terho painotti.

– Tämä on kohtuutonta. Kyse on julkisen talouden tasapainottamisesta, joka joudutaan tekemään, jos paraneva kilpailukyky ei tuo lisää työtä Suomeen ja tuloja julkiseen talouteen. Kukaan ei toivo, että ehdollinen lista toteutuu. Vetoan sekä elinkeinoelämään että ammattiyhdistysliikkeeseen, että sopu syntyisi, Satonen vetosi.

Veli-Pekka Leskelä