No nyt se on sitten ratkaistu! Mikä? Työvoimapula tietenkin.

VATT:n Juhana Vartiainen ja Ilmarisen Jaakko Kiander ovat YLEn uutisen(24.4) mukaan sitä mieltä, että Suomeen tarvitaan 100 000 maahanmuuttajaa, työvoimaksi.

Lainaus uutisesta:

– Taloustutkija Juhana Vartiaisen tuore raportti ”Työvoima tehokkaaseen käyttöön” väittää, että työtä syntyy, jos työvoimaa on tarjolla. Siksi työnteon pitää olla kannattavampaa kuin oleilun. On nostettava eläkeikää, lyhennettävä opiskeluaikoja ja hoitovapaita. Eivätkä nämäkään riitä.

Työtä siis syntyy, jos työvoimaa on tarjolla! Siinä se on kaikessa yksinkertaisuudessaan ratkaisu.

Olen ehkä hieman ilkeä, jos tarkennan tuota Vartiaisen väitettä näin: Työtä on tarjolla, jos halpatyövoimaa on tarjolla.

Perustele! No hitto, samasta jutusta löytyy vastaus ihan suoraan. Annetaan Ilmarisen Jaakko Kianderin kertoa se ihan omin sanoin.

Ensin hän ottaa kantaa hallituksen 200 000 uuden työpaikan tavoitteeseen näin: ”Voisin karkeasti arvioida, että noin 100 000 maahanmuuttajaa auttaisi tämän tavoitteen saavuttamaan”, Kiander laskee.

Yleensä ulkomaalaisten palkkataso on alempi kuin kantaväestön.

– Kyllä tämä on maahanmuuton yksi taloudellinen logiikka, että maahanmuuttajat ovat halpaa työvoimaa ja pitävät siltä osin työvoimakustannuksia kurissa.

Siinähän se on. Kun siis seuraavan kerran kuulette työvoimapulasta, suodattakaa se toiseen muotoon. Suomessa on halpatyövoimapula.

Jari Lindström