Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä peräänkuulutti terveystekniikasta uutta Suomen viennin kivijalkaa. Asia nousi esille sunnuntain ministeritentissä puolueneuvoston kokouksessa. 

– Terveystekniikka on harvoja vientialoja, jotka kasvavat tasaisesti. Viime vuonna kavu oli lähes seitsemän prosenttia. Viennin arvo oli noin kaksi miljardia euroa, mistä diagnostiikan osuus oli 500 miljoonaa. Siinä on aivan valtava mahdollisuus, jota me emme ole vielä Suomessa osanneet täysin hyödyntää. STM:ssä teemme tässä asiassa kovasti töitä ja siinä on myös Työ- ja elinkeinoministeriöllä roolinsa, Mäntylä kertoi.

– Meillä on valtava tehtävä tuotteistaa osaaminen vientituotteeksi: mennä rinta rottingilla maailmalle sanomaan, että meillä on jotain tällaista, mitä kenelläkään muulla ei ole, Mäntylä sanoi ja näitä tuotteita tarvitaan esimerkiksi ikääntyvässä Kiinassa.

Osaamista ei tarvitse hävetä

Mäntylä toivoi myös, että myös esimerkiksi Tampereella irtisanottujen Microsoftin työntekijöiden taidot valjastettaisiin terveystekniikan palvelukseen ja kisaisimme Ruotsin kanssa tuotteistamisessa ja viennissä.

– Meidän ei tarvitse hävetä, Mäntylä painotti.

Kyselytunnin videotallenne:

SUOMEN UUTISET