Helsingin poliisi selventää aiemmin julkisuuteen tullutta lausuntoaan, jonka mukaan Helsingin kerjäläisilmiössä ei olisi kyse ihmiskaupasta.

Poliisi ei ole tiedotteensa mukaan sulkenut kerjäläisilmiössä ihmiskaupan mahdollisuutta pois. Kerjäläisten puhuttaminen oli vain yksi niistä keinoista, joilla pyritään tuomaan esille asioiden todellinen tila ja tarvittaessa puuttumaan ihmiskaupaksi epäiltävään toimintaan.
Poliisi haastatteli yhden päivän aikana kymmentä kerjäläistä.

Kerjäläiseksi pakottaminen
voi olla ihmiskauppaa

Rikoslain tarkoittamasta ihmiskaupasta kerjäämiseen liittyen ei ole toistaiseksi Helsingissä aloitettu esitutkintaa. Rikoslain tarkoittama ihmiskauppa voi toteutua, kun tekijä käyttää hyväksi esim. toisen riippuvaista asemaa tai turvatonta tilaa. Tekotapana voi tulla kyseeseen toisen valtaan ottaminen, värvääminen, luovuttaminen, kuljettaminen, vastaanottaminen ja majoittaminen. Lisäksi rikoksen toteutuminen edellyttää, että ihmiskaupan uhri saatetaan ihmisarvoa loukkaaviin olosuhteisiin. Ei ole poissuljettua, että kerjäläiseksi pakottamista voitaisiin pitää tällaisena olosuhteena.
Poliisi on vuosien ajan järjestelmällisesti seurannut kerjäläisilmiötä ja kohdentanut tähän myös suunnitelmallisesti valvontaresursseja. Poliisi on valvontatoiminnassa ja kerjäläisiin liittyvissä rikostutkinnoissa pyrkinyt paljastamaan mahdollista ihmiskauppaa, tiedotteessa todetaan.

Veli-Pekka Leskelä