Liperin kunnassa on jo kolmen vuoden ajan kokeiltu tuntiperusteista päivähoitomaksua ja järjestelmä on toiminut hyvin kunnan varhaiskasvatuksen johtajan Sirkka Korhosen mukaan. Sähköiseen aikaseurantaan perustuva systeemi on helpottanut sekä vanhempien että päiväkodin työntekijöiden arkea.

– Tuntiperusteinen päivähoitomaksu johtaa siihen, että päivähoitopaikkojen tehokkuus lisääntyy. Lapsilla on lyhyempiä hoitoaikoja ja päivähoitomaksutkin pienenevät monilla vanhemmilla. Ennen kaikkea lasten hyvinvointi paranee, toteaa Helsingin Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Toni Ahva.

Kokeilu laskenut kustannuksia

Kokeiluissa ympäri maan on havaittu, että tuntiperusteisessa järjestelmässä sellaiset perheet, joissa toinen tai molemmat vanhemmat ovat kotona, ovat valinneet pieniä tuntimääriä. Liperissä kokeilun myötä varhaiskasvatuksen menot ovat pudonneet huomattavasti.

– Mielestäni tuntiperusteinen päivähoitomaksu pitäisi ehdottomasti ottaa käyttöön muuallekin Suomeen. Päiväkodissa työskentelevänä en näe syytä, miksi tätä loistavaa järjestelmää ei voitaisi saada toimimaan myös Helsingissä, Helsingin PS-Nuorten hallituksen jäsen, lastenhoitaja Marika Sorja kiteyttää.

SUOMEN UUTISET