

Francis Ford Coppola / Wikipedia
Hollywoodin woke-kiihko vähitellen laantumassa, uudet tuulet puhaltavat – Kummisetä-trilogian ohjannut Francis Coppola kasasi elokuvatiiminsä omaperäisellä tavalla
Elokuvaohjaaja Francis Ford Coppola pyristelee Hollywoodin woke-kulttuuria vastaan. Kummisetä-trilogiasta tunnettu ohjaajalegenda kertoi tavoitteekseen tehdä elokuvan, jota ei voisi luonnehtia tyypilliseksi woken läpitunkemaksi Hollywood-tekeleeksi. Coppola halusi näyttelijäkaartiinsa cancel-kulttuurin uhriksi joutuneita hahmoja sekä oikealta että vasemmalta. Tällaisia ovat mm. konservatiivisia näkemyksiä esittänyt Jon Voight sekä takavuosien Trump-kriitikko Shia LaBeouf.
Viikko takaperin elokuvateattereissa nähtiin Megalopoliksen ensi-ilta. Päätähti Adam Driver näyttelee arkkitehtia, jonka haaveena on rakentaa utopiakaupunki katastrofin runteleman, New Yorkia muistuttavan metropolin raunioille. Tämä suunnitelma ajaa päähenkilön vastakkain vihamielisen pormestarin ja muiden vaikutusvaltaisten pelureiden kanssa.
Varsinkin yksi seikka erottaa Megalopoliksen Hollywoodin tusinatuotannoista. Näyttelijäkaartiin kuuluu nimittäin varta vasten kiistanalaisia tähtiä. Kenties tunnetuin heistä on veteraaninäyttelijä Jon Voight, joka on kuohuttanut viihdemaailmaa konservatiivisilla näkemyksillään ja Trump-myönteisyydellään.
Ohjaajalegenda Francis Ford Coppola kommentoi uusinta elokuvaansa Rolling Stone -lehdelle: ”En halunnut, että leimautuisimme jonkinlaiseksi woke-henkiseksi Hollywood-tuotannoksi, joka vain saarnaa katsojilleen”.
Bram Stokerin Draculasta, Vietnamin sotaan sijoittuvasta Ilmestyskirja. Nyt. -eepoksesta ja Kummisetä-trilogiasta tunnettu ohjaaja haluaa antaa uuden mahdollisuuden cancel-kulttuurin kurittamille tähdille: ”Näyttelijäkaartiin kuuluu ihmisiä, jotka ovat tulleet hyllytetyksi jossain kohtaa.”
Ajatus saattaisi kuulostaa pelkistetyltä konservatiiviselta vastavedolta vasemmistohenkiselle valtavirralle, mutta Coppola yllättää: ”Mukana oli ihmisiä, jotka ovat arkkikonservatiiveja, ja sitten on muita, jotka ovat jyrkän vasemmistolaisia”. Yksi heistä on takavuosien äänekäs Trump-kriitikko Shia LaBeouf, joka ryvettyi itse ahdistelukohun seurauksena vuonna 2021.
Asenteiltaan monimuotoisen tähtikaartin kokoaminen toi mukanaan uudenlaisia haasteita, mutta ajan hengessä myös erityistä merkityksellisyyttä. ”Kuitenkin työstimme kaikki samaa elokuvaa yhdessä. Se oli mielestäni kiehtovaa.”, Coppola kuvailee.
LaBeouf ei ollut tähdittänyt yhtään elokuvaa kohunsa jälkeen. Ohjaaja ylisti näyttelijää myöntäen samalla, että työskentely hänen kanssaan oli ajoittain jännittynyttä: ”En ollut työskennellyt hänen kanssaan aikaisemmin, mutta hänellä on tapana asettua jyrkästi vastakkain ohjaajan kanssa.” Coppola sanoi, että myönnytysten vastapainoksi tuli kuitenkin loistavaa suorittamista.
Megalopolis on saanut kiistanalaista huomiota Cannesin filmivestivaaleilla järjestetyn ensi-iltansa jälkeen. Kriitikoiden näkemykset poikkeavat jyrkästi toisistaan. Coppolaa on myös syytetty elokuvan tuotantotiimin avustajien suutelemisesta juhlakohtauksen kuvauspaikalla. Elokuvayhtiö Lionsgate joutui vetämään elokuvan trailerin pois netistä, koska siihen oli päätynyt tekaistuja lainauksia elokuvakriitikoilta.
Woke ja viihdeteollisuuden politisoituminen ovat verrattain uusia ilmiöitä, jotka ovat kärjistyneet viime vuosina. Coppolan suurtyötä ei voi enää pitää yhden miehen kamppailuna tuulimyllyjä vastaan. Tätä nykyä yhä useampi tähti on rohkaistunut kritisoimaan aikalaishullutuksia. Kriitikoita löytyy eri ikäluokista ja tyylilajeista.
American Pie -kappaleen vuonna 1971 levyttänyt Don McLean irvaili ikivihreän hittinsä ennustaneen ”kaiken tämän woke-paskan”. ”The Rockina” tunnettu näyttelijä Dwayne Johnson puolestaan avautui wokesta, cancel-kulttuurista ja kansan kahtiajaosta. Aiemmin Joe Bidenia tukenut tähti kertoi, että jatkossa hän haluaa mieluiten yhdistää ihmisiä ja pitää poliittiset näkemyksensä omana tietonaan.
Loppukesästä Wall Street Journal uutisoi jopa enteistä, että Hollywoodin woke olisi vähitellen laantumassa. Arvovaltainen finanssilehti totesi ääneen, että katastrofielokuva Twisters oli kassamagneetti ilman ilmastonmuutoksesta paasaamista tai vastaavaa yhteiskunnallista herännäisyyttä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Don McLean American Pie Twisters Dwayne Johnson Megalopolis Francis Ford Coppola Wall Street Journal Hollywood Woke
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää