Kahdessa tutkimuksessa näkyy sama trendi: Sauli Niinistön kannatus laskee, ja presidentinvaalien toinen kierros alkaa näyttää mahdolliselta, ellei suorastaan todennäköiseltä. HS-gallupissa Niinistö menetti kannatustaan 75 prosentista 68 prosenttiin. Eilen julkaistussa Alman kyselyssä Niinistön kannatus romahti 70 prosentista 58 prosenttiin.

Toinen molemmissa tutkimuksissa näkyvä trendin on kansanliikkeen ehdokkaan Paavo Väyrysen kiri. Joulukuussa Väyrynen sai vain kolmen prosentin kannatuksen, nyt kannattajia oli jo 8 prosenttia kantansa ilmoittanneista.

Alman tutkimuksessa Pekka Haaviston kannatus polki paikallaan 14 prosentissa, HS-gallupissa Haavisto menetti prosenttiyksikön ja on nyt 11 prosentissa. Väyrysen ja Haaviston välinen ero on siis vain kolme prosenttiyksikköä, ja se on kaventumassa.

Perussuomalaisten ehdokkaalle Laura Huhtasaarelle Alma näytti kasvulukemia, mutta HS-gallupin mukaan Huhtasaari polkisi paikallaan neljässä prosentissa.

Haavisto-ilmiö ei toistu

Helsingin Sanomat itse arvioi kahden tutkimuksen erojen selittyvän aineiston koolla ja keruutavalla. Vaikka HS-gallup näyttää Alman tutkimusta parempi lukuja Niinistölle, myös HS-gallupin aineistossa näkyy Niinistön kannatuksen lasku tutkimusajankohdan loppupuolta kohti. HS-gallup perustuu tuhanteen puhelinhaastatteluun, jotka tehtiin 8. tammikuuta – 17. tammikuuta.

Molemmat tutkimukset vahvistavat kuitenkin sen, että Haavisto-ilmiö ei ole toistumassa. Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimiehen Marko Junkkarin arvion mukaan Helsinki on hylännyt Haaviston. Kuusi vuotta sitten Helsinki ja sen punavihreä kupla oli Haavisto-ilmiön moottori.

Nyt se moottori yskii ja Niinistön haastaja mahdolliselle toiselle kierrokselle saattaa hyvinkin tulla kehäteiden ulkopuolelta.

Suomen Uutiset