
HS-gallup vahvistaa: Niinistö laskussa, Väyrynen nousussa
Kahdessa tutkimuksessa näkyy sama trendi: Sauli Niinistön kannatus laskee, ja presidentinvaalien toinen kierros alkaa näyttää mahdolliselta, ellei suorastaan todennäköiseltä. HS-gallupissa Niinistö menetti kannatustaan 75 prosentista 68 prosenttiin. Eilen julkaistussa Alman kyselyssä Niinistön kannatus romahti 70 prosentista 58 prosenttiin.
Toinen molemmissa tutkimuksissa näkyvä trendin on kansanliikkeen ehdokkaan Paavo Väyrysen kiri. Joulukuussa Väyrynen sai vain kolmen prosentin kannatuksen, nyt kannattajia oli jo 8 prosenttia kantansa ilmoittanneista.
Alman tutkimuksessa Pekka Haaviston kannatus polki paikallaan 14 prosentissa, HS-gallupissa Haavisto menetti prosenttiyksikön ja on nyt 11 prosentissa. Väyrysen ja Haaviston välinen ero on siis vain kolme prosenttiyksikköä, ja se on kaventumassa.
Perussuomalaisten ehdokkaalle Laura Huhtasaarelle Alma näytti kasvulukemia, mutta HS-gallupin mukaan Huhtasaari polkisi paikallaan neljässä prosentissa.
Haavisto-ilmiö ei toistu
Helsingin Sanomat itse arvioi kahden tutkimuksen erojen selittyvän aineiston koolla ja keruutavalla. Vaikka HS-gallup näyttää Alman tutkimusta parempi lukuja Niinistölle, myös HS-gallupin aineistossa näkyy Niinistön kannatuksen lasku tutkimusajankohdan loppupuolta kohti. HS-gallup perustuu tuhanteen puhelinhaastatteluun, jotka tehtiin 8. tammikuuta – 17. tammikuuta.
Molemmat tutkimukset vahvistavat kuitenkin sen, että Haavisto-ilmiö ei ole toistumassa. Helsingin Sanomien politiikan toimituksen esimiehen Marko Junkkarin arvion mukaan Helsinki on hylännyt Haaviston. Kuusi vuotta sitten Helsinki ja sen punavihreä kupla oli Haavisto-ilmiön moottori.
Nyt se moottori yskii ja Niinistön haastaja mahdolliselle toiselle kierrokselle saattaa hyvinkin tulla kehäteiden ulkopuolelta.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää