EU:n talouskomissaari Olli Rehn harkitsee ryhtymistä ehdolle EU-vaaleissa. Tämä riippuisi siitä, ottaisiko EU-parlamentin liberaaliryhmä hänet ykkösehdokkaakseen ensi kevään vaaleissa. Asiasta kertoi ensin Helsingin Sanomat.

Ykkösehdokkaat toimivat europarlamentin puolueryhmittymien keulakuvina koko EU:n laajuisesti. Euroopan liberaalidemokraattien liitto on parlamentin kolmanneksi suurin ryhmä. Se valitsee ykkösehdokkaansa ensi marraskuussa Lontoossa. Suomesta euroliberaaleihin kuuluvat keskusta ja RKP. Molemmat tukevat Rehnin ehdokkuutta.

Menestyvätkö liberaalit,
haastaako Väyrynen?

Ykkösehdokkailla on vahvat asemat päästä moniin EU:n huippuvirkoihin. Keskustalaisen Rehnin valintaa puoltaa, että hän on nyt myös EU:n komission varapuheenjohtaja. Mutta hyvä virka edellyttäisi myös liberaalien hyvää menestystä eurovaaleissa. Euromyönteiselle ryhmittymälle on luvattu päin vastoin kylmää kyytiä. Niskan päälle povataan eurokriittisiä puolueita ja ehdokkaita.

Sellaisia löytyy Suomesta myös Rehnin omista joukoista: keskustan veteraanipoliitikko Paavo Väyrynen ehti jo riemastua Rehnin ilmoituksesta: hän sanoo harkitsevansa Rehnin haastamista eurovaaleissa. Väyrysen mukaan eurovaaleista voitaisiin saada näin vedenjakaja euromyönteisen ja -kriittisen linjauksen välillä – myös keskustan sisällä. Jos keskustan eurokriittinen kenttäväki asettuisi Väyrysen puolelle, miten kävisi Rehnille?

Rehn on tottunut etenemään poliittisella urallaan kabinettien takaovien kautta. Vaaleissa hän on kokenut lukuisia pettymyksiä pyrkiessään mm. keskustan johtotehtäviin.

PS VERKKOTOIMITUS