Helsingin seudun liikenteen (HSL) uudet vyöhykkeet otettiin käyttöön 27.4.2019. Samalla 70 vuotta täyttäneille tuli uusi lippualennus. Alennuksen käyttöönotossa on ollut epäselvyyksiä. Suomen Uutisten tietoon on tullut tapauksia, joissa alennusta on kyselty esimerkiksi lippuja myyvistä kioskeista, joissa ei ole osattua auttaa asiakkaita. Lisäksi moni alennukseen oikeutettu ei ole välttämättä tietoinen edusta.

Nyt 70 vuotta täyttäneet saavat arkisin ja viikonloppuisin arvo- ja lisävyöhykelipun alennettuun hintaan kello 9–14 alkaville matkoille. Lipun hinta on 50 prosenttia aikuisten vastaavan lipun hinnasta. Alennusta saa henkilökohtaisella HSL-kortilla ostettavista arvo- ja lisävyöhykelipuista. Alennuksen saadakseen tulee asua vakituisesti HSL-alueella eli Helsingissä, Espoossa, Kauniaisissa, Vantaalla, Keravalla, Tuusulassa, Sipoossa, Kirkkonummella tai Siuntiossa.

Alennuksen saaminen vaatii käynnin palvelupisteessä

Voidakseen ostaa alennushintaisia lippuja, 70 vuotta täyttäneiden pitää käydä palvelupisteessä päivittämässä HSL-kortilleen alennukseen oikeuttava asiakasryhmä. Edun käyttöönotto on maksutonta. Käynti palvelupisteessä voi olla monelle liikuntarajoitteiselle hankalaa.
HSL:n myyntipäällikkö Matias Sarkkisen mukaan palvelupisteessä on käytävä teknisistä syistä.
– Matkakortti toimii teknisesti siten, että asiakasryhmätieto tallennetaan fyysisesti kortille. Päivityksen voi tehdä vain palvelupisteessä.
Sarkkinen kertoo, että alennusoikeudesta on tiedotettu keväällä ilmestyneessä HSL:n tiedotuslehdessä. Lisäksi HSL on ollut mukana erilaisissa seniorikerhoejn tapaamisissa kertomassa uudistuksesta.
– Arviolta puolet, noin 43 000 henkilöä alennukseen oikeutetuista on aktivoinut edun matkakortilleen, hän sanoo.
Asiakasryhmän voi päivittää kortilleen missä tahansa palvelupisteessä: HSL:n Rautatientorin, Itäkeskuksen ja Pasilan palvelupisteissä tai Espoon, Vantaan ja Keravan asiointipisteissä sekä Kauniaisten, Tuusulan, Sipoon ja Siuntion palvelupisteissä.
HSL:n palvelupisteet: https://www.hsl.fi/node/15450

Heli-Maria Wiik