Julkisten varojen järkevä käyttö ja priorisointi ovat esillä erityisesti näinä taloudellisesti vaikeina aikoina. HUS:n lastenklinikan ahtaudesta, rapistumisesta ja vakavista sisäilmaongelmista puhuttu jo vuosia. Uusien tilojen tarve on siis tiedetty ja hankkeen olisi pitänyt olla jo pitkällä sairaanhoitopiirin elimissä. Tilanne saa kuitenkin hämmentävät käänteen, kun uuden lastensairaalan rakennuttajaksi ilmaantuu kaksi suomenruotsalaista säätiötä. Nämä perustavat hanketta varten uuden säätiön nimeltään Stiftelsen Nya Barnsjukhusets Stöd – Uuden Lastensairaalan Tukisäätiö. Lastensairaalan budjetiksi on asetettu 160 miljoonaa euroa. Rahaa saadaan julkisista varoista 80 miljoonaa euroa: Uudenmaan kunnilta 40 miljoonaa ja valtiolta 40 miljoonaa. 30 miljoonaa euroa on tarkoitus kerätä kansalaisilta ja yrityksiltä lahjoituksina. Loput 50 miljoonaa on vierasta pääomaa.

Omistusjärjestelyjä on kritisoitu aiheellisesti. Säätiön kautta rahoitusta hankkeelle tulee säätiöiden antamana alkupääomaa vain 300 tuhatta euroa ja lahjoituksina keräyksellä tavoitellut 30 miljoonaa. Lisäksi julkisuudessa on esitetty, että säätiö ottaa loppuosaan lainaa 50 miljoonaa. Tämän lainan kuittaa korkoineen myös HUS kuntiensa verorahoilla toimimalla valmistuneessa kiinteistössä 30 vuotta pääomavuokrasopimuksella. Näin ollen säätiö saa 100% omistuksen uuden lastensairaalan kiinteistöstä 300 tuhannen euron sijoituksellaan, kun taas HUS ja valtio saavat omistuksesta 0%, vaikka osallistuvat alkupääoman ja vuokrasopimuksen kautta rahoitukseen reilut 80%:ia. 30-vuoden vuokrasopimuksen jälkeen säätiö tuskin ilmaiseksi luopuu omistamastaan kiinteistöstä. Omaisuus on sen kenen nimissä se on ja omistaja yksin päättää mitä se omaisuudellaan tekee.

HUS:n valtuusto hyväksyi viime kesäkuussa hankkeen näillä ehdoilla lähes yksimielisesti. Vastaehdotus hylättiin, jossa omistus olisi jakautunut osapuolten sijoittamien varojen suhteessa. Miksi ihmeessä hankkeen yli 80% rahoittava HUS ja valtio eivät saa lainkaan omistusosuutta sairaalakiinteistöstä? Iltalehden haastatteleman HUS:n hallituksen pj:n mukaan valtion ministeriöt edellyttivät, että HUS on mukana samoilla ehdoilla kuin valtio eli lahjoituksella ilman omistusoikeutta. Voitte kysyä valtiovarainministeriöstä, sanoi hallituksen pj. toimittajalle.

Veronmaksajat ovat varmasti hyvin yhtä mieltä, siitä että jos jokin, niin lastensairaala kuuluu rakentaa verorahoilla. Arkkiatri Risto Pelkosen mielestä onkin hyvin erikoista, että edes vaurailla Uudenmaan kunnilla eivät rahat riitä erikoissairaanhoidon järjestämiseen. Kyse ei nähtävästi ollutkaan rahojen puutteesta, koska rahat lopulta tulevat verorahoista. Kyse on tahdon ja osaamisen puutteesta. Nyt välttämättömäksi tiedettyä lastensairaalahanketta vetää suomenruotsalainen säätiö keräten rahaa kansalaisilta, kunnilta ja valtiolta. Säätiön napattua hanke omistajasuhde lipeää julkiselta terveydenhuollolta irralliselle yksityiselle taholle luoden mahdollisuuden erilaisiin hyötymis- ja eturistiriitoihin. Viivan alle näyttää jääneen tylyt lukemat: maksat mutta et omista.

Laura Huhtasaari
Eurovaaliehdokas (ps.)