Perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari kehui vuolaasti suomalaista yhteiskuntaa kansainvälisenä naistenpäivänä.

– Suomi on naisille kaikkein tasa-arvoisin yhteiskunta – täällä ja Pohjoismaissa on hienoa elää. Mutta sitä ei saa vaarantaa huonolla maahanmuuttopolitiikalla.

Ensi kauden edustaja puhui Järvenpään Perussuomalaisten ja Suomen Perusta -ajatuspajan yhteisessä tupaillassa ravintola Zapatassa. Teemana oli maahanmuutto ja sitä katsottiin naisten kautta.

Mitä pahaa lintukodossa?

Huhtasaari ihmetteli, miksi perussuomalaisia moititaan usein impivaaralaisuudesta ja lintukodon kaipaamisesta.

– Mitä vikaa on lintukodossa – miksi en kaipaisi sitä? Sittenhän vasta ongelmat alkoivat, kun lähdimme Impivaarasta! Mitä pahaa on turvallisuudessa?

Äitinä ja opettajana Huhtasaari on oppinut tietämään, kuinka turvallisuus on suomalaisen yhteiskunnan ja päättäjänkin ydintehtävä.

– Suomi on sellainen ollut: täällä voi hävittää lompakon ja saada sen rahoineen takaisin todennäköisimmin maailmassa. Miehelleni on käynyt niin kahdesti, se on todistettu, Huhtasaari naurahti.

Ruotsin malli huolestuttaa

Huhtasaari ihmetteli, mikä naapurimaa Ruotsiin on mennyt.

– Jo vuonna 2013 huomattiin, että he menevät kehitysmaan tasolle. Kuinka nopeasti kansankoti karahti karille? Eihän Malmössä mummo tunne enää olevansa Ruotsissa!

– Miksi meillä on rajat ja armeija, jos kuka tahansa pääsee maahan ja pääsee huoltosuhteeseen, kun sanoo ”turvapaikka”? Voi kestää vuosia, kunnes havaitaan, etteivät turvapaikan ehdot täyty. Sitten voi käydä, ettemme pääse heistä eroon. Voidaan sanoa, että ”emme halua ottaa vastaan tuollaisia rikollisia”, Huhtasaari moitti tähänastista politiikkaa.

Hallitsematon maahanmuutto ei ole kenenkään etu

Huhtasaari painotti, että maahanmuutto käy silloin, kun sen vaikutukset ovat positiivisia. Samalla hän muistutti, ettei hallitsematon maahanmuutto ole myöskään maahanmuuttajien etu.

Hän kertoi Suomessa asuvasta maahanmuuttajataustaisesta tutkijasta Alan Salehzadehista, joka on erikoistunut Afrikan ja Lähi-idän kehityskysymyksiin.

– Hänen mielestään olisi paljon parempi, jos ihmiset pidettäisiin leirillä turvassa ja valittaisiin poliittisella päätöksellä määrä, joka otetaan vastaan pakolaisstatuksella.

Uhkana kovat kulut

Huhtasaari muistutti valtiovarainministeriön laskelmasta, jonka mukaan 15 000 maahanmuuttajaa tuo peräti miljardin euron kulut, jos kukin muuttaja tuo maahan kolme lasta.

Hän painotti vankasti sitä, ettei hän voi kansanedustaja olla maailman edustaja, vaan ensin täytyy laittaa oman maan asiat kuntoon.

– En halua ottaa näitä rahoja suomalaisilta köyhiltä! Olisin tällöin vastuussa suomalaisen yhteiskunnan, lastensuojelun ja vanhusten asioiden heikentämisestä. Olen Suomen kansanedustaja, en kansainvälinen edustaja. Jos haluat parantaa maailmaa, aloita omasta maasta.

Auttaa voi tehokkaamminkin

Huhtasaari ei vastusta kehitysapuakaan: sitä voi tehdä tehokkaasti ja saada vähällä rahalla paljon aikaan. Hän on itsekin viettänyt vuoden vapaaehtoistyössä ulkomailla, opettanut lapsia ja maksanut lentoliput itse.

– Nepalilaisen lapsen koulu maksaa 12 euroa vuodessa. 120 miljoonalla eurolla voisimme opettaa koko maan lapset, vaikka vapaaehtoisesti annetuilla rahoilla. Mutta ensin laitetaan oman maan asiat kuntoon – ja jos jotain jää, huomioidaan muu maailma, Huhtasaari korosti.

Sopimuksia voi tulkita ja muuttaa

Huhtasaari pahoitteli, kuinka hän sai ”lunta tupaan” tekemistään aloitteista maahantulon rajoittamiseksi viime syksynä ja turvapaikkaoikeuden rajoittamisesta sen jälkeen.

– Jos Dublinin sopimusta olisi noudatettu, Ruotsista ei olisi tullut yhtään turvapaikanhakijaa. Olisimme voineet tulkita sääntöjä niin, että tulo olisi loppunut. Mutta hallituskumppanit päättivät toisin äänin 2-1, Huhtasaari moitti.

Toinen ehdotus oli turvapaikkaoikeuden poistaminen.

– Niitä sopimuksia voi muuttaa, sopimuksen voi ottaa pois ja säätää vaikka poikkeuslain. Kun jotakin päätetään ja halutaan tehdä, keinotkin löytyvät.

– EU voi tietenkin kohottaa kulmakarvojaan, kuten nyt Itävallalle, joka ottaa 80 turvapaikanhakijaa vastaan. Suomikin voisi tehdä samoin ja ottaa vain 10 päivässä – mutta siitäkin kertyisi vuodessa 3 600, eli yhtä paljon kuin viime vuosina on tullut. Tämä ei ole ollut hyvää politiikkaa. En tahdo Suomen taantuvan, Huhtasaari painotti.

Veli-Pekka Leskelä