Jopa joka viides eurooppalaisyritys ei ole kannattava velanhoitomaksujensa jälkeen. Tällaisia yrityksiä kutsutaan talousslangissa zombeiksi. Asiaa on tutkinut ranskalaispankki Natixis ja sen tutkimustuloksista uutisoi Financial Times.

Nollakorkotaso (NIRP) pitää zombiyrityksiä pinnalla. Keskuspankkien määrällisen keventämisen (QE) seurauksena lainakorot ovat pudonneet sijoittajien etsiessä kuumeisesti korkotuloja. Tämän vuoksi sijoittajat ovat siirtyneet yrityslainoihin. Lainapaperien kysynnän kasvaessa korot putoavat.

Keskuspankit luomassa zombeja?

Kriitikkojen mukaan keskuspankit edistävät yritysten zombifikaatiota. Pääoma ja työpanos lukkiutuvat heikosti kannattaviin yrityksiin ja tuottavammat uudet kilpailijat eivät saa jalansijaa markkinoilta. Tuottavuus ei kasva, eikä siten myöskään talouskasvu lähde käyntiin.

Keskuspankit ovat vastanneet kritiikkiin. Keskuspankkiirien mukaan poliittisten päättäjien tulisi tehdä rivakammin rakenteellisia uudistuksia, jotta pääomat ja työvoima liikkuisivat kohti kilpailukykyisempiä yrityksiä.

Koronazombeja ja muumioita

Mikäli Natixisin lukuihin on uskominen, on Euroopan taloudessa valtava kasvupotentia. Tämän hyödyntäminen on visaisempi pähkinä purtavaksi.

Koronapandemian vuoksi hallitukset tukevat maidensa yrityksiä. Kölnin taloustutkimuslaitos arvelee, että Saksan korona-ajan konkurssisuoja on lisännyt maan zombiyritysten määrää 4 300 kappaleella.

Näistä koronan vuoksi vaikeuksiin joutuneista yrityksistä varmastikin osa pääsee takaisin jaloilleen pandemian jälkeen. Yksi ongelma onkin erottaa koronazombit jo ennen koronaa suorastaan muumioituneet yritykset toisistaan.

Saksassa on pian vaalit. Siitä syystä muodostuu toinen ongelma. Vaaditaan melko lujahermoisia päättäjiä siivoamaan tuottamattomia yrityksiä aiheuttaen työttömyyspiikki juuri ennen vaaleja.

Natixisin arvion mukaan 1990-luvun alussa eurooppalaisyrityksistä vain 3,5 prosenttia oli zombeja. Finanssikriisin aikaan osuus kasvoi lähes 11 prosenttiin. Viime vuonna zombeja oli jo 21 prosenttia yrityksistä. Kehityssuunta osoittaa, että ongelmaa ei voida kovin kauaa siivota maton alle.

Henri Alakylä