

KATSOMO
Hybridivaikuttajat, islamistivärvääjät ja multietniset rikollisliigat uhkina
Virkamiehet ja poliitikot huhkivat ritirinnan yhteiskunnallisten uhkien eliminoimiseksi. Eduskunnan hallintovaliokunta järjesti keskiviikkona SuomiAreenalla keskustelun, jossa puitiin muun muassa hybridiuhkia, terrorismia sekä järjestäytynyttä rikollisuutta.
Hallintovaliokunnan puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) määritteli ulkomailta tulevan hybridivaikuttamisen tavoitteeksi sen, että kansalaiset menettävät luottamuksensa yhteiskuntaan ja sen oikeudenmukaisuuteen. Sanalla sanoen hybridivaikuttaja pyrkii saamaan aikaan sekasortoa. Eerolan mukaan tätä tosin tapahtuu myös yritysmaailmassa.
Sosialidemokraattien Mika Kari kuvasi hybridivaikuttamisen kentän laajaksi ja ennakoimattomaksi, keskeisin tekijä on yllätys.
– Aina tullaan sellaisesta kulmasta, johon vastustaja ei ole valmistautunut, hän kuvaili.
Vaikuttamisen uhka leijuu myös eduskunta- ja ehkä vielä enemmän eurovaalien yllä.
– Ranskan ja Saksan vaalit sujuivat ilman erityistä vaikuttamista ja näistä mekin otamme oppia. Tärkeätä on tietysti se, että Suomen kansalaiset ovat valistuneita, uskovat viranomaisiin ja luottavat mediaan. Luottamus on tämänkin asian pohjalla, totesi suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari. Keskustan Timo V. Korhonen näki asian niin, että vaaleihin vaikuttamiseen on aina jokin syy. Suomen vaaleihin halutaan vaikuttaa vaikkapa Natoon tai Euroopan unioniin liittyvien seikkojen takia.
Tiedustelulaki oli vielä kevään korvalla eduskunnassa mitä kiireisin asia, mutta sitten se jäi sote-jyrän alle. Kaikki keskustelun osanottajat pitivät lakia enemmän tai vähemmän tarpeellisena. Keskeisin kysymys on tiedustelua suorittavien henkilöiden ja laitosten valvonta. Lakikokonaisuus on 900 sivua pitkä ja sitä puidaan kolmessa valiokunnassa.
-Poliitikkojen on tärkeätä miettiä, ovatko virkamiesten työkalut kunnossa ensi vuonna vai vasta 2020-luvulla, summasi tiedustelulain aikataulun kokoomuksen Mari-Leena Talvitie.
-En yhtään kiistä tiedustelulain tarpeellisuutta mutta kansalaisille ei saa tulla sellaista tunnetta, että heitä kytätään tai valvotaan, lisäsi Eerola.
Multietniset liigat tulossa Suomeen
Terrorismi on Suomessa yhtä suuri uhka kuin Ruotsissa. Eerolan mukaan suurin akuutti uhka ovat tänne palaavat vierastaistelijat, pitemmällä tähtäimellä asiassa on muutakin.
– Kyseessä on monituhatpäinen joukko, joka on tullut tänne kenties samoilta alueilta kuin vierastaistelijat ja ovat tämän saman ideologian lähtöporteilla. He ovat islamismiin tutustuneet mutta eivät vielä ole radikalisoituneet. He eivät ole päässeet suomalaiseen yhteiskuntaan sisälle, eivätkä ole löytäneet minkäänlaista paikkaa täällä. Nämä ihmiset ovat erinomainen kohde islamistivärväreille, arvioi Eerola. Värvääjinä voivat toimia myös ulkomaalaistaustaiset, niin sanotut multietniset rikollisliigat.
Poliisien määrän lisääminen olisi oiva keino kansalaisten turvallisuuden lisäämiseksi. Tosin sosiaali- ja kouluviranomaisten ennaltaehkäisevällä työllä on arvaamattoman suuri merkitys olemiselle ja elämiselle Suomessa.
– Suomi on yksi turvallisimmista maista maailmassa myös tulevaisuudessa, varsinkin jos turvallisuuden taso muualla laskee, ennusti hallintovaliokunnan puheenjohtaja tilaisuuden lopuksi.
Tilaisuuden voi katsella täältä >
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää