

LEHTIKUVA
Iäkkäiden masennuksen hoito yhä tärkeämpää
Iäkkäiden masennuksen hoito nousee yhä tärkeämmäksi, kun iäkkäiden määrä kasvaa ja yhä suurempi osa vanhuksista asuu kaupungeissa yksin.
Polttavasta asiasta puhuttiin eduskunnan Pikkuparlamentissa Pirkko Ruohonen-Lernerin koolle kutsumassa seminaarissa. Aiheina olivat iäkkäiden masennustilojen ehkäisy ja hoito, lääketurvallisuus ja hoivakotien uudistuva vanhustyö.
Vanhuuteen on sopeuduttava
Masennusta on lievää, keskivaikeaa ja vakavaa. Syitä on monia, myös perintötekijät vaikuttavat. Varsinkin lievien masennustilojen taustalla vaikuttavat vahvimmin psykososiaaliset tekijät eli elämän vaikeudet, omat sairaudet, läheisten kuolemat ja muut menetykset. Masennuksen ehkäisyssä tärkeää on ihmisen arvostus.
Masennuksesta kertoi yleisen lääketieteen emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä Turun yliopistosta.
Jotta ihminen ei masentuisi, hänen pitäisi sopeutua vanhenemiseen ja jatkaa aktiivista elämää. Täytyy lähteä ulos ja osallistua elämään.
– On kavereita, on yhdessä mukana ja halaa. Myös liikunnalla on valtava merkitys: hikilenkin jälkeen tulee hyvä olo, kun endorfiinit käynnistyvät. Vastaavasti väärä ravinto altistaa masennukselle. Kun on myönteinen elämänasenne, ei masennu. Sen ylläpitäminen pitää huomioida vanhustenhoitotyössä, Kivelä painotti.
Myös iäkkäällä pitää olla haaveita
Iäkäs ihminen elää paljon muistoissa. Niitä pitää vaalia. Jokainen ihminen kuuluu johonkin ryhmään, perheeseen, jossa on elänyt.
– On tärkeää, että voimme pitää yllä myönteisiä muistoja menneestä elämästä ja itsestä. Niitä pitää yllä muistelemalla, mielellään yhdessä. Myös huumori, ulkonäöstä ja itsestä huolehtiminen pitävät ihmistä pinnalla. Surun hetkellä hyvä sosiaalinen tuki on äärimmäisen tärkeää, jotta ei syntyisi vielä vakavampi menetyksen aiheuttama vakava masennus.
– Vanheneminen on hidas suru. Me menetämme fyysisiä kykyjämme, aivotkin hidastuivat – onneksi kuitenkin hitaasti niin, että meillä on aikaa sopeutua. Meidän täytyy löytää uusia tapoja toimia eläkeiässä, mennä mukaan ja toimia. Suomi on täynnä tekemistä. Meidän täytyy myös haaveilla tulevasta: myös iäkkäillä pitää olla haaveita, Kivelä korostaa.
Kivelä sanoo, että iäkkään ajatus liikkuu paljon laajemmin kuin nuorella. Sitä ei huomioida tarpeeksi elämässä.
– Meillä on historiantajua. Historian muistelu on todella tärkeää. Myönteiset muistot vahvistavat itsetuntoa. Muistelu on todella tärkeää ja sitä täytyisi nuortenkin ymmärtää, vaikka sukupolvien onkin vaikeaa ymmärtää toisiaan.
Nuortenkin tulisi Kivelän mielestä ymmärtää, että jokaisen ikään kuuluu omia erityispiirteitään, niin nuoruuteenkin.
– Ikäsyrjintä vaikeuttaa ikääntymistä ja altistaa masennukselle. Sitä ei saa sallia, Kivelä painottaa.
Lääke ei aina auta
Kivelä uskoo, ettei pelkkä lääkehoito voi olla tehokasta. Lievissä masennustiloissa psykososiaaliset syyt ovat keskeisiä ja lääkkeiden teho on niiden hoidossa kyseenalaista. Vakavissa masennustiloissa täytyy saada psykoterapiaa lääkehoidon lisäksi.
Miten masentunutta voidaan auttaa?
– Suru pitää sallia: kuuntele, ole ystävällinen. Mutta suruun ei pidä jäädä: pitää muistaa myös elämän myönteisiä puolia. Jopa masentuneen nykyisestä elämästä niitä pitää löytää – ja hänen menneisyydestään täytyy nostaa vilpittömästi myönteisiä puolia esiin. Ja pitää nostaa kainalosta ja lähteä yhdessä harrastuksiin, joista hän on ennen nauttinut.
– Vanhana pitää olla vielä aktiivisempi kuin työiässä, jossa työ tuo tapahtumia elämään. Täytyy keksiä uutta tehtävää työn tilalle. Ja haaveita!
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.